Efectul măsurii asupra alimentelor românilor: permisiunea pesticidelor în agricultură.

Efectul măsurii asupra alimentelor românilor: permisiunea pesticidelor în agricultură.

author
2 minutes, 4 seconds Read

Efectul măsurii asupra alimentelor românilor: permisiunea pesticidelor în agricultură

Proiectul de lege care ar fi impus diminuarea folosirii pesticidelor în Uniunea Europeană (UE) a fost respins în Parlamentul European, având un impact direct asupra alimentelor consumate de români. Aceasta înseamnă că va fi permisă continuarea folosirii pesticidelor în agricultură, fără a se impune restricții în acest sens.

Măsura care afectează alimentele românilor

Eurodeputații au respins proiectul legislativ care ar fi impus diminuarea folosirii pesticidelor în UE. Propunerea inițială viza reducerea la jumătate, până în anul 2030, a utilizării produselor fitosanitare chimice în UE și a riscurilor asociate acestora, comparativ cu perioada 2015-2017.

Partidul Popular European (PPE) a fost cel mai vocal opozant al proiectului, reușind să introducă amendamente care au slăbit conținutul textului. În cele din urmă, proiectul a fost respins de eurodeputați, cu 299 de voturi împotrivă, 207 pentru și 121 de abțineri. De asemenea, propunerea de a retrimitere textului către comisia de mediu a Parlamentului European a fost respinsă, ceea ce înseamnă că proiectul legislativ nu mai are nicio perspectivă de viitor.

Utilizarea pesticidelor în agricultură

Raportoarea proiectului, ecologista Sarah Wiener, a calificat această situație drept „o zi neagră” pentru mediul înconjurător. Eurodeputata germană Jutta Paulus, membră a grupului Verzilor, a declarat că Parlamentul European a respins această lege deformată de amendamentele PPE, punând astfel în pericol sănătatea agricultorilor și biodiversitatea prin lupta împotriva reducerii utilizării pesticidelor.

Grupul PPE din Parlamentul European și organizația sindicatelor agricole Copa-Cogeca au opus o rezistență susținută proiectului, alături de câteva state membre. Acestea sunt preocupate mai mult de randamentele agricole decât de aspectele legate de mediu, în contextul unei opoziții tot mai crescânde față de regulile ecologiste restrictive.

Eurodeputatul german Peter Liese, membru al grupului PPE, a subliniat că aceasta este o zi bună pentru agricultori și pentru toți cei care cred că UE ar trebui să evite impunerea unor noi sarcini. Organizațiile agricole au salutat respingerea proiectului, considerând că regulamentul privind pesticidele era prost calibrat, nerealist și nefinanțat, reprezentând doar un text ideologic.

Astfel, în urma respingerii acestui proiect de lege, se permite continuarea folosirii pesticidelor în agricultură, fără a se impune restricții și reglementări stricte. Implicațiile acestei decizii vor fi resimțite și de români, care vor consuma alimente care pot conține reziduuri de pesticide.

Te-ar putea interesa si: