Banii din taxe s-au risipit? Guvernul propune noi impozite din 2024!
Ministerul Finanțelor a publicat recent date care arată capacitatea scăzută a statului român de a colecta taxe și impozite. La sfârșitul primelor trei trimestre din 2023, vistieria bugetului de stat a rămas constantă, în ciuda introducerii taxelor suplimentare anul trecut.
Banii din taxe și impozite s-au topit
În vara anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a amendat OUG 16/2022, introducând o serie de taxe care urmau să producă efecte începând cu 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile fiscale de la bugetul de stat nu au crescut, chiar și ajustate la rata inflației.
Economiștii explică acest fenomen prin creșterea evaziunii fiscale și încetinirea economiei. În acest context, experții financiari se întreabă cât de stabil va fi climatul economic în anul electoral 2024, în care se preconizează introducerea unor noi taxe și impozite pentru a acoperi golurile din buget.
Dări suplimentare din 2024, ioc bani la buget
Camera inferioară a Parlamentului a aprobat OUG 16/2022 acum 12 luni, introducând noi taxe aplicabile începând cu ianuarie 2023. Printre măsurile fiscale adoptate se numără scăderea plafonului pentru microîntreprinderi la 500.000 de euro, creșterea impozitului pe dividende la 8%, impozitul pe bacșiș și majorarea TVA-ului pentru unele produse și servicii.
Cu toate acestea, execuția bugetară pentru primele nouă luni ale acestui an arată o altă realitate economică. Veniturile fiscale au scăzut de la 11,9% la 11,7% din PIB în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023. Deși în valoare nominală veniturile bugetare au crescut de la 168 de miliarde la 185 de miliarde, economiștii consideră că acestea ar fi trebuit să reprezinte 13-14% din PIB, luând în considerare inflația și creșterea economică.
Taxe inutile
Potrivit profesorului de economie Bogdan Glăvan, unele măsuri fiscale adoptate au avut ca scop creșterea încasărilor pentru anul 2022, dar veniturile obținute s-au dovedit sub așteptări din cauza încetinirii economiei și a fenomenului de evaziune fiscală.
Analiștii economici atrag atenția că noile taxe care vor fi introduse în 2024 vor reduce și mai mult creșterea economică, iar sustenabilitatea bugetară este pusă sub semnul întrebării.
PIB-ul a crescut cu 1,1% sub estimările inițiale
În primele nouă luni ale anului 2023, PIB-ul României a crescut cu doar 1,1%, mult sub estimările inițiale de 2,8%. Analiza economică arată că noile taxe care vor intra în vigoare în 2024 vor afecta și mai mult creșterea economică.
Sustenabilitatea, o glumă
În urma negocierilor dintre membrii Coaliției de guvernare, s-a ajuns la un consens privind pachetul de taxe care va fi implementat începând cu 2024. Potrivit Ministerului Finanțelor, românii vor genera aproximativ 16 miliarde de lei la bugetul de stat sub formă de taxe și impozite. Cu toate acestea, suma este mică în comparație cu impactul financiar al creșterii pensiilor începând cu septembrie 2024, care se ridică la 55 miliarde de lei.
Analiza arată că în cel mai optimist scenariu, în care taxele vor genera venituri de 1% din PIB, sustenabilitatea bugetară nu va fi asigurată. Veniturile statului vor crește într-un prim moment, dar vor scădea rapid din cauza adaptării comportamentului fiscal al entităților juridice la povara crescută a autorităților.
Jihad împotriva evazioniștilor
Conștienți de aceste scenarii, liderii politici au promis lupta împotriva evaziunii fiscale. În ciuda promisiunilor că nu vor aplica taxe în 2024, autoritățile vor intensifica eforturile pentru a combate evaziunea fiscală și pentru a asigura colectarea corectă a taxelor și impozitelor.
„Vreau un singur lucru, vreau să-și plătească taxele cei care nu le-au plătit până acum, cei care au fraudat statul și care fură din sănătatea, educația și pensiile românilor”, a declarat liderul politic înaintea ședinței de guvern.