Bani gratis de la stat: 12.500 lei/persoană, o singură condiție

Bani gratis de la stat: 12.500 lei/persoană, o singură condiție

author
2 minutes, 12 seconds Read

Bani gratis de la stat: 12.500 lei/persoană, o singură condiție

Statul român oferă o sumă de 12.500 de lei persoanelor care lucrează în străinătate și doresc să se întoarcă în România. Această sumă reprezintă o „primă de instalare” acordată românilor din diaspora care decid să se întoarcă în țară.

Deficitul de forță de muncă în România

Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a explicat că în ultimii ani România se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă. În anul precedent, au fost declarate aproximativ 400.000 de locuri de muncă până la data de 1 octombrie, iar în acest an deja avem 560.000 de locuri de muncă disponibile, dintre care aproximativ 330.000 se repetă.

Locuri de muncă atractive și necalificate

Potrivit lui Marcel Miclău, aceste locuri de muncă sunt solicitate și ocupate, însă nu sunt considerate atractive. Aproximativ 60% din acestea reprezintă muncă necalificată, în timp ce aproximativ 5% sunt locuri de muncă bine calificate și specializate în domenii precum IT, asistență socială și asigurări. Există și exemple de români din diaspora care s-au întors în țară și s-au angajat ca tractoriști, deși dețin studii superioare. Aceștia au ales să se întoarcă pentru că salariile în România sunt între 1.000 și 3.000 de euro, iar condițiile de muncă sunt similare cu cele din Uniunea Europeană, cu echipamente moderne și facilități.

Subvenții și stimulente pentru cei care se întorc în țară

Pentru a încuraja revenirea românilor din diaspora, statul român pregătește măsuri active care includ subvenții și stimulente financiare. Una dintre acestea este „prima de activare” în valoare de 1.000 de lei. Însă cea mai atractivă măsură este „prima de instalare”, care se ridică la suma de 2.500 de euro (echivalentul a 12.500 lei). Persoanele care se întorc în România și se angajează pe o perioadă de cel puțin 12 luni vor primi 6.500 lei la angajare, iar după 12 luni vor primi diferența de 6.500 lei. Dacă revenirea se face cu soția și copiii, se mai acordă o sumă suplimentară de 3.500 lei pentru soție.

Simplificarea procedurilor pentru românii din diaspora

Pe lângă aceste măsuri, se pregătește și o nouă lege privind documentele de identitate, care va simplifica procedurile pentru românii din diaspora în cazul în care își pierd actele de identitate. Această măsură urmărește să faciliteze viața românilor din străinătate și să le ofere un acces ușor și rapid la documentele necesare.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: