Schimbări în conducerea ANAF și Vămii: Premierul solicită măsuri urgente.

Schimbări în conducerea ANAF și Vămii: Premierul solicită măsuri urgente.

author
1 minute, 47 seconds Read

Schimbări în conducerea ANAF și a Vămii: Premierul solicită măsuri urgente

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se vor face schimbări în conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și a Vămilor. Scopul acestor modificări este de a combate evaziunea fiscală și de a aduna mai mulți bani la buget. Premierul vrea ca șefa ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, să își formeze propria echipă de lucru, iar conducerea de la Vamă să fie schimbată.

Politica nu mai are voie să intervină

Premierul Ciolacu a subliniat că politica nu mai are voie să intervină în aceste domenii. El a afirmat că viitorul șef al Vămii trebuie să vină cu o echipă completă și că doamna președintă a ANAF va prezenta toate propunerile. Aceste măsuri au ca scop asigurarea unei conducere profesioniste și independente în instituțiile fiscale.

ANAF înregistrează creșteri semnificative

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se laudă cu rezultatele obținute în anul 2023. În perioada ianuarie – octombrie, veniturile bugetare brute colectate au fost de 346,48 miliarde de lei, cu 36,84 miliarde de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere înseamnă o creștere nominală de 11,9%. Totodată, veniturile bugetare nete încasate au fost de 322,36 miliarde de lei, cu 25,94 miliarde de lei mai mult față de anul precedent.

ANAF a remarcat că aceste creșteri au avut loc într-un context economic dificil, caracterizat de scăderea inflației și a ritmului de creștere economică. În ciuda acestor condiții, agenția a reușit să colecteze sume mai mari decât în anul anterior. De asemenea, în primele zece luni ale anului 2023, s-a rambursat TVA către mediul economic în valoare de 24,8 miliarde de lei, cu 1,5 miliarde de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste rezultate evidențiază eforturile depuse de ANAF pentru a combate evaziunea fiscală și pentru a asigura resursele necesare bugetului de stat. Schimbările propuse în conducerea ANAF și a Vămii vin în sprijinul acestor obiective și vor contribui la îmbunătățirea sistemului fiscal din România.

Te-ar putea interesa si: