Autostrăzi Constanța-Varna și București-Sofia: Proiect major de conectivitate

Autostrăzi Constanța-Varna și București-Sofia: Proiect major de conectivitate

author
2 minutes, 5 seconds Read

Autostrăzi Constanța-Varna și București-Sofia: Proiect major de conectivitate

Un proiect major de conectare între România, Bulgaria și Grecia a fost anunțat recent. Autostrăzile Constanța-Varna și București-Sofia vor fi finanțate cu ajutorul fondurilor europene. Cele trei țări vor aloca garanții în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru implementarea acestui proiect de conectivitate de transport și conducte.

Traseul autostrăzilor

Potrivit publicației bulgare Mediapool, traseul autostrăzilor va începe în orașul Salonic din Grecia, de la Marea Mediterană, și va trece prin Kavala, Alexandroupolis în Bulgaria, până în orașele Burgas și Varna. De acolo, autostrada va continua spre orașul Constanța de pe litoralul Mării Negre din România.

Declarațiile ministrului bulgar de Finanțe

Ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev, a declarat că Bulgaria are planuri de a construi Autostrada Mării Negre, care va conecta porturile Burgas și Varna cu portul românesc Constanța. De asemenea, se dorește construirea unei autostrăzi care să lege Bulgaria de București. Cele trei țări vor căuta și credite de la instituțiile bancare europene și finanțare nerambursabilă din fonduri europene pentru realizarea acestui proiect.

Infrastructură diversificată

Proiectul de conectivitate va include atât autostrăzi, cât și căi ferate. Un alt aspect important este construirea unei conducte de petrol de la Alexandroupolis la Burgas, care ar urma să se extindă spre nord, către Republica Moldova și Ucraina, în combinație cu o conductă pentru combustibili.

Discuții și întâlniri

Proiectul acestui coridor de conectivitate a fost discutat în luna octombrie de către prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României. Nikolai Denkov, Kiriakos Mitsotakis și Ion-Marcel Ciolacu au avut o întâlnire la reședința de la Euxinograd, lângă Varna, pentru a discuta despre implementarea proiectului.

Importanța autostrăzii

Ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev, a subliniat importanța acestui proiect pentru dezvoltarea comerțului între cele trei țări, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina și Gaza. Autostrada va oferi o legătură rapidă și eficientă între porturile Bulgariei și Marea Mediterană.

Se așteaptă ca în câteva luni să fie semnat un acord între cele trei țări pentru implementarea proiectului. Valoarea totală a proiectului nu este încă clară, însă Bulgaria va căuta fonduri de la Uniunea Europeană pentru a acoperi costurile. Implementarea acestui proiect reprezintă un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și conectivitate în Europa de Sud-Est.

Te-ar putea interesa si: