Plată garanție sticle: când începem?

Plată garanție sticle: când începem?

author
1 minute, 37 seconds Read

Plată garanție sticle: când începem?

Ministerul Mediului a anunțat că Sistemul Garanție-Returnare (SGR) va intra în funcțiune la data de 30 noiembrie. Aceasta înseamnă că românii vor putea începe să plătească garanție pentru sticle și să le returneze pentru reciclare. Autoritățile se declară pregătite pentru implementarea acestui sistem, iar penalități au fost impuse companiei RetuRO în cazul în care nu își îndeplinește țintele stabilite de legislație.

Trecem la o „reciclare reală”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța implementării Sistemului Garanție-Returnare, numindu-l o tranziție de la „mimarea reciclării” la o „reciclare reală”. Acest sistem va permite românilor să contribuie la protejarea mediului prin returnarea ambalajelor goale la orice magazin din țară în vederea recuperării garanției. Fechet a menționat că acest sistem simplu va schimba în bine imaginea României, care în prezent se confruntă cu probleme de poluare în multe zone.

Ambalajele se returnează oriunde în țară

Un aspect important al Sistemului Garanție-Returnare este faptul că ambalajele pot fi returnate oriunde în țară. Ministrul Fechet a avut întâlniri regulate cu producătorii și retailerii pentru a finaliza cadru legislativ necesar implementării acestui sistem. El a subliniat că au fost clarificate și detalii minore, precum modul în care costul garanției este evidențiat la raft.

Penalități pentru compania RetuRO

Compania RetuRO, responsabilă cu gestionarea reciclării, va fi sancționată în cazul în care nu își îndeplinește țintele stabilite de legislație. Ministrul Mediului a subliniat că aceasta va fi penalizată ca orice altă primărie sau salubrist, pentru a asigura respectarea normelor și promovarea unei reciclări eficiente.

Implementarea Sistemului Garanție-Returnare reprezintă un pas important în direcția protejării mediului și promovării unei reciclări eficiente în România. Autoritățile se declară pregătite pentru implementare și încurajează participarea cetățenilor în acest proces.

Te-ar putea interesa si: