Angajații fără prime de Crăciun și al 13-lea salariu. Amenzi pentru instituții.

Angajații fără prime de Crăciun și al 13-lea salariu. Amenzi pentru instituții.

author
2 minutes, 0 seconds Read

Angajații din sectorul public vor fi privați de primele de Crăciun și al 13-lea salariu în acest an, conform unei noi ordonanțe a guvernului. Măsura de austeritate se aplică tuturor categoriilor de angajați și instituții, iar cei care nu se conformează risca să fie sancționați, a avertizat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Fără prime de Crăciun și al 13-lea salariu pentru bugetari

Niciuna dintre aceste beneficii, cum ar fi primele de Crăciun, al 13-lea salariu sau cadourile pentru copiii angajaților, nu vor mai fi acordate în luna decembrie. Ministrul Finanțelor a declarat că nu există o bază legală pentru astfel de cheltuieli și că ar fi considerate cheltuieli sfidătoare în această perioadă dificilă.

„Nu se pune problema să nu avem bani pentru salarii și pentru funcționarea instituțiilor statului, dar depinde cât cheltuim din acești bani și consecințele ni le asumăm cu toții”, a declarat Marcel Boloș conform Guvernului.

Economii de 8 miliarde de lei

Guvernul intenționează să facă economii de 8 miliarde de lei, întrucât există o lipsă de fonduri la bugetul de stat. Prin eliminarea acestor prime, se urmărește reducerea cheltuielilor pentru a face față deficitului bugetar.

Sancțiuni pentru nerespectarea măsurii

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avertizat că companiile de stat, ministerele sau primăriile care vor acorda astfel de prime la finalul anului vor fi sancționate, iar sumele acordate vor trebui recuperate.

„Vom verifica aceste situații și, în cazul în care vom fi sesizați sau ne vom autosesiza, vom aplica sancțiuni conform legii. Așa cum au fost amendați cei care nu au respectat ordonanța cu adaosul comercial, la fel se vor întâmpla și în aceste situații de nerespectare a legii”, a precizat Marcel Boloș.

Guvernul își întărește capacitatea de verificare a respectării măsurilor economice prin intermediul Direcției Generale de Inspecție Economico-Financiară.

Concluzie

Bugetarii vor fi privați de primele de Crăciun și al 13-lea salariu în acest an, conform unei noi ordonanțe. Guvernul dorește să facă economii de 8 miliarde de lei și avertizează că va sancționa instituțiile care încalcă această măsură. Este important ca toate categoriile de angajați și instituții să se conformeze, deoarece nerespectarea legii poate duce la consecințe grave.

Te-ar putea interesa si: