100 de români blocați în Fâșia Gaza, Frontiera Rafah închisă.

100 de români blocați în Fâșia Gaza, Frontiera Rafah închisă.

author
2 minutes, 25 seconds Read

100 de români blocați în Fâșia Gaza, Frontiera Rafah închisă

Punctul de frontieră Rafah a rămas închis vineri și cel puțin 100 de români sunt blocați în Fâșia Gaza. Conform MAE, evacuarea persoanelor de cetățenie română și a familiilor acestora va fi posibilă după redeschiderea graniței către Egipt.

Frontiera Rafah s-a închis

Frontiera Rafah, folosită pentru evacuarea din Fâşia Gaza în Egipt, a rămas închis pentru tranzitul persoanelor pe întreg parcursul zilei de vineri, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, extragerea cetăţenilor români şi a membrilor de familie care au primit aprobare în acest sens va fi posibilă după redeschidere.

MAE precizează că Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu românii care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza. În cursul zilei de vineri, o a treia echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE s-a deplasat la Cairo în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren. Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor.

Cel puțin 100 de români, blocați în Fâșia Gaza

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a anunțat că încă 100 de români ar urma să părăsească vineri Fâșia Gaza și să ajungă pe teritoriul egiptean acolo unde încă 41 de români așteaptă să ajungă în România.

„Astăzi avem o permisiune de la cele două autorități pentru 100 de persoane. Așteptăm informațiile din teren cu privire la deschiderea punctului de trecere pentru tranzitul persoanelor. Suntem pregătiți să îi sprijinim din punctul de vedere al asistenței și protecției consulare. Colegii mei se află deja acolo în punctul de frontieră și așteptăm aceste informații din teren. Avem toate opțiunile pe masă în funcție de modul în care se va reuși evacuarea altor persoane, vedem exact dacă mai așteptăm puțin sau mâine vom trimite o aeronavă pentru a-i prelua pe cei 41 de cetățeni români și pe membri de familie ai acestora care se află în acest moment la Cairo”, a precizat Luminița Odobescu pentru B1tv.

Câți români au reușit să iasă din Fâșia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe a informat, joi seara, că 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. În cursul acestei săptămâni, primul grup de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Gaza, în total 93 de persoane, a ajuns în siguranţă la Bucureşti.

Te-ar putea interesa si: