Amenzi pentru neasigurarea locuințelor: Costul unei polițe de mâine.

Amenzi pentru neasigurarea locuințelor: Costul unei polițe de mâine.

author
1 minute, 42 seconds Read

Amenzi pentru neasigurarea locuințelor: Costul unei polițe de mâine

Românii care nu-și asigură locuințele riscă amendă. Mai mult, de mâine, 11 noiembrie, poliţele de asigurare a locuinţelor vor fi mai scumpe.

Prețul polițelor de asigurare crește cu 30%

De sâmbătă, asigurările pentru locuințe se scumpesc cu 30%. Așadar, vor ajunge de la 100 de lei pe an la 130 de lei. Este o modificare a unei legi care există, însă, din 2008, de când asigurarea pentru locuințe a devenit obligatorie. Doar că foarte mulți români nu se conformau, pentru că amenzile prevăzute de această lege nu se aplicau, anunță ObservatorNews.ro.

Reguli mai aspre și amenzi mai mari

Autoritățile anunță acum reguli mult mai aspre. Spre exemplu, dacă nu aveți această asigurare PAD nu vă veți putea înscrie casa în cartea funciară. Amenda pentru cei care nu-și asigură locuințele va fi între 100 și 500 de lei.

Despăgubiri mai mari pentru locuințele de tip A și B

Vor fi acordate despăgubiri de 100.000 de lei pentru locuințele de tip A. Iar pentru asigurările de tip B, valoarea despăgubirilor va fi de 50.000 de lei.

Schimbări în calculul prețului RCA

Totodată, se schimbă formula de calcul la RCS. De la începutul acestui an, asigurările au înregistrat o creștere semnificativă. Acum, prețurile RCA se calculează în funcție de mașină și vârsta șoferului. Aceste criterii sunt decisive pentru a se stabili cât se plătește pentru o asigurare.

Prelungirea măsurii până la finalul anului 2023

Inițial, măsura fusese luată pentru șase luni, dar a fost prelungită până la finalul anului 2023. Astfel, prețurile nu ar mai trebui să crească până la finalul anului.

De exemplu, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1201-1400, cu vârsta șoferului surprinsă între 31 și 40 de ani, o asigurare costa 1.290 de lei în luna mai 2023. În luna septembrie a aceluiași an, asigurarea costa 1.300 de lei.

Te-ar putea interesa si: