Zi liberă pentru angajați! Decizia oficială publicată. Nu toți românii sunt incluși.

Zi liberă pentru angajați! Decizia oficială publicată. Nu toți românii sunt incluși.

author
2 minutes, 35 seconds Read

Zi liberă pentru angajați! Decizia oficială publicată. Nu toți românii sunt incluși.

Vești bune pentru mulți români, după ce s-a aflat că va fi acordată o zi liberă de ziua angajatului în România. Totuși, de acest nou drept vor beneficia doar o parte din angajații la stat. Totuși, de acest beneficiu nu se vor putea bucura toți angajații din țară, nici măcar toți bugetarii. Documentul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Contractul colectiv de muncă pentru angajații din Ministerul Afacerilor Interne

Contractul colectiv de muncă pentru angajații din Ministerul Afacerilor Interne a fost publicat în Monitorul Oficial. Acest document aduce cu sine câteva modificări importante pentru angajați. Una dintre cele mai notabile schimbări este acordarea unei zile libere cu ocazia zilei de naștere a angajatului. Cu toate acestea, nu toți angajații vor beneficia de această zi liberă, deoarece se aplică doar în cazul angajaților la stat.

Zile libere în România

România oferă angajaților săi o serie de zile libere legale, în conformitate cu tradiția și istoria națională. Aceste zile libere sunt acordate în timpul sărbătorilor religioase, precum Paștele și Crăciunul, dar și în timpul sărbătorilor naționale și de comemorare. În total, România are aproximativ 14-15 zile libere legale într-un an.

Ziua angajatului

Una dintre cele mai recente adăugiri la lista de zile libere este ziua angajatului. Potrivit noului contract colectiv de muncă pentru angajații din Ministerul Afacerilor Interne, aceștia vor beneficia de o zi liberă cu ocazia zilei lor de naștere. Cu toate acestea, această zi liberă trebuie recuperată ulterior, astfel încât angajații să nu înregistreze pierderi salariale.

Alte modificări aduse de contractul colectiv de muncă

Pe lângă acordarea zilei libere de ziua angajatului, contractul colectiv de muncă prevede și alte drepturi pentru angajați. Acestea includ implicarea reprezentanților sindicatelor în planificarea timpului de lucru și evaluarea planului anual de formare profesională a personalului contractual. De asemenea, angajații vor avea dreptul la până la 10 zile lucrătoare libere în cazul unor urgențe medicale neprevăzute în familie și 5 zile lucrătoare libere pentru îngrijirea sau sprijinul unei rude sau persoane apropiate care locuiește în aceeași gospodărie.

Discuții și semnarea contractului

Negocierile privind contractul colectiv de muncă între conducerea Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții organizațiilor sindicale au început în iulie, iar documentul a fost semnat în data de 19 septembrie 2023. Aceasta înseamnă că noile prevederi vor fi aplicabile începând cu această dată.

Concluzie

Decizia de acordare a unei zile libere de ziua angajatului aduce vești bune pentru mulți români. Cu toate acestea, este important de menționat că acest beneficiu se aplică doar angajaților din Ministerul Afacerilor Interne și nu tuturor angajaților din țară. Cu toate acestea, aceasta este o schimbare semnificativă care aduce un plus de flexibilitate și recunoaștere a drepturilor angajaților.

Te-ar putea interesa si: