Tăbliţa enigmatică Dispilio: un artefact vechi de 7.000 de ani, cu semnificaţie necunoscută!

Tăbliţa enigmatică Dispilio: un artefact vechi de 7.000 de ani, cu semnificaţie necunoscută!

author
1 minute, 50 seconds Read

Tăblița enigmatică Dispilio

Un artefact vechi de 7.000 de ani, cu semnificație necunoscută!

Tăblița Dispilio a fost descoperită de un profesor de arheologie preistorică, George Xourmouziadis, în anul 1993, într-o așezare neolitică din nordul Greciei, în apropierea orașului Kastoria. Acest loc a fost locuit acum 7.000 – 8.000 de ani de un grup de oameni care au lăsat în urmă numeroase artefacte, dar tăblița Dispilio se remarcă prin faptul că are un text scris necunoscut pe ea.

Descoperirea și datarea tăbliței

Utilizând metoda C12, tăblița de lemn a fost datată în anul 5260 î.Hr., ceea ce o face semnificativ mai veche decât sistemul de scriere folosit de sumerieni. Textul gravat pe tăbliță este unic și nu a fost încă descifrat de către specialiști. Se crede că acest tip de scriere ar putea fi o formă de comunicare care include simboluri reprezentând inventarul posesiunilor.

Alte artefacte descoperite

Pe lângă tăblița Dispilio, au mai fost găsite și alte piese ceramice care prezintă același tip de coduri indescifrabile. Acest lucru sugerează că această formă de scriere era utilizată pe scară largă în acea perioadă. Profesorul Xourmouziadis a declarat că decodificarea scrierii va fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă, cu excepția cazului în care se va descoperi o nouă „piatră Rosetta”, care să ofere indicii pentru înțelegerea acestor simboluri.

Importanța descoperirii

Tăblița Dispilio și celelalte artefacte descoperite în zona așezării neolitice aduc noi informații și provocări pentru cercetători. Descifrarea acestui sistem de scriere ar putea oferi o perspectivă nouă asupra vieții și culturii oamenilor care au trăit acum 7.000 de ani în această regiune. De asemenea, ar putea contribui la înțelegerea evoluției limbajului uman și a modului în care oamenii s-au comunicat în perioadele preistorice.

În concluzie, tăblița enigmatică Dispilio rămâne un mister fascinant pentru cercetători. Cu toate că încă nu s-a găsit o soluție de descifrare a textului gravat, speranța rămâne că, în viitor, se vor face noi descoperiri care să ofere mai multe indicii asupra semnificației acestor simboluri antice.

Te-ar putea interesa si: