Primăvară fără anotimpuri? Soluția savantului sovietic: inel de praf pe Terra

Primăvară fără anotimpuri? Soluția savantului sovietic: inel de praf pe Terra

author
2 minutes, 22 seconds Read

Primăvară fără anotimpuri? Soluția savantului sovietic: inel de praf pe Terra

O teorie revoluționară a fost propusă în anii ’60 de către inginerul sovietic V. Cerenkov, care susține că este posibilă existența unei „primăveri veșnice” pe Terra. Soluția propusă constă în crearea unui inel de praf la limita superioară a atmosferei terestre, la o înălțime de aproximativ 1.500 km.

O primăvară continuă prin dispersarea luminii solare

Potrivit teoriei lui Cerenkov, acest inel format din particule materiale foarte fine ar avea capacitatea de a disperza lumina solară. Inelul ar fi amplasat în jurul Pământului și s-ar roti asemenea inelului planetei Saturn. Particulele de praf care alcătuiesc inelul ar fi lansate cu ajutorul rachetelor într-o anumită direcție, devenind astfel mici sateliți artificiali ai Pământului. Acești sateliți ar crea iluzia optică a unei continuități și ar reflecta către sol o mare parte din energia solară care în prezent se pierde în spațiu.

Beneficiile inelului propus de Cerenkov

Inelul propus de Cerenkov nu ar fi opac și razele solare ar putea trece prin el, astfel încât prezența acestuia nu ar fi resimțită pe sol. De asemenea, inelul nu ar arunca umbre și nici nu ar astupa discul Soarelui pentru a provoca eclipse solare. După apusul Soarelui, cerul ar fi luminat într-o mare parte a globului datorită inelului.

Rolul principal al acestui inel ar fi acela de a reflecta energia solară către sol și de a îmbunătăți clima. Prin orientarea adecvată în spațiu, energia reflectată ar putea fi direcționată mai ales către zonele temperate și polare ale planetei. Acest lucru ar ajuta la topirea ghețurilor polare și la reducerea maselor de aer rece care provoacă furtuni și viscole în zonele calde.

Dimensiuni și putere de radiație

Potrivit lui Cerenkov, inelul propus ar avea o lățime de 100 km și o grosime de câțiva kilometri. Pentru a fi realizat, ar fi necesare aproximativ 500.000 de tone de praf, iar fiecare particulă de praf ar avea un diametru de doar o miime de milimetru. Puterea de radiație estimată a acestui inel ar fi de aproximativ 270 miliarde kW.

Soluția pentru o primăvară veșnică?

Propunerea lui Cerenkov stârnește interes și curiozitate în lumea științifică. Cu toate acestea, implementarea unei astfel de soluții ar fi extrem de complexă și costisitoare. Este necesară o cercetare și dezvoltare suplimentară pentru a determina fezabilitatea și impactul acestei teorii.

În concluzie, ideea unei „primăveri veșnice” pe Terra rămâne în sfera teoriei și a posibilităților viitoare. Cu toate acestea, propunerea lui Cerenkov deschide noi perspective și invită la explorarea unor soluții inovatoare pentru îmbunătățirea climei și a vieții pe planeta noastră.

Te-ar putea interesa si: