Verificarea averilor românilor de către ANAF. Cine este vizat în primul rând.

Verificarea averilor românilor de către ANAF. Cine este vizat în primul rând.

author
1 minute, 56 seconds Read

ANAF va verifica averile românilor, iar primii vizați sunt chiar bogaţii României

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va începe o verificare a averilor românilor, iar principalii vizați în acest demers sunt persoanele bogate din România.

Ce înseamnă avere persoană cu avere?

Potrivit ANAF, o persoană cu avere este o persoană fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere evaluată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, atât în România, cât și în străinătate. Echivalentul în lei al acestor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii.

Estimarea averii și datele necesare

Proiectul ANAF arată că estimarea averii se va face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de către agenție conform dispozițiilor legale. Aceste date și informații vor include bunurile mobile și imobile deținute de persoanele vizate, precum și activele financiare pe care acestea le dețin.

Notificarea persoanelor cu avere mare

ANAF va notifica persoanele fizice despre faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Această notificare va fi făcută în conformitate cu proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică. Scopul acestei notificări este de a crea premise legislative și organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformității fiscale a persoanelor cu averi mari.

Tratamente fiscale alternative pentru asigurarea conformității fiscale

Pentru a asigura conformitatea fiscală voluntară a persoanelor fizice, ANAF poate aplica tratamente fiscale alternative. Aceste tratamente constau în îndrumarea persoanelor cu avere mare pentru a facilita conformitatea fiscală voluntară și pentru a rezolva problemele de neconformare identificate. De asemenea, pe baza analizei de risc, ANAF va selecta persoanele fizice care prezintă un risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile și va efectua verificări ale situației fiscale personale și verificări documentare, conform legii.
Aceste demersuri fac parte din procesul de integrare a României în tendințele globale de abordare a fiscalității și au ca scop asigurarea unei conformități fiscale eficiente și corecte în rândul persoanelor fizice cu averi mari. ANAF dorește astfel să se asigure că toți cetățenii contribuie la bugetul de stat în mod corect și transparent.

Te-ar putea interesa si: