Risc mare de avalanșe în masivele din România

Risc mare de avalanșe în masivele din România

author
2 minutes, 36 seconds Read

Risc mare de avalanșe în masivele din România

Meteorologii sibieni au avertizat că există un risc mare de avalanșe în masivele din România, în special în munții Făgăraș, Călimani și Iezer. Potrivit Buletinului Nivometeorologic, riscul de declanșare a avalanșelor este prezent la altitudini mai mari de 1.800 de metri, în timp ce la altitudini mai mici stratul de zăpadă va scădea datorită temperaturilor diurne pozitive și precipitațiilor mixte așteptate.

Potențialul pericol pentru cei care practică snowmobiling-ul

Studiile recente au arătat că cei mai afectați de avalanșe sunt turiștii care practică snowmobiling-ul. Conform acestor cercetări, numărul deceselor cauzate de avalanșe în rândul snowmobilerilor este de două ori mai mare decât în cazul schiorilor sau snowboarderilor. Greutatea snowmobilului și zgomotul produs de motor pot declanșa avalanșe, ceea ce face ca această activitate să fie extrem de periculoasă în anumite condiții.

Cum să supraviețuiești unei avalanșe

Pregătirea corespunzătoare poate face diferența între viață și moarte în cazul unei avalanșe. Este important să fii pregătit și să ai echipamentul adecvat. De asemenea, este esențial să cunoști tehnicile de căutare și salvare a persoanelor înzăpezite.

Echipamentul potrivit

Un aparat de emisie-recepție poate fi un instrument vital în cazul în care rămâi blocat sub zăpadă. În plus, o sondă de avalanșă și o lopată sunt componente esențiale ale echipamentului de supraviețuire. Acestea pot fi utilizate pentru a găsi și a săpa persoanele înzăpezite.

Ce să faci în cazul unei avalanșe

În cazul în care ești surprins de o avalanșă, este important să iei măsuri imediate pentru a-ți salva viața. Dacă avalanșa începe sub picioarele tale, încearcă să urci sau să te îndepărtezi lateral de zona în care zăpada se rostogolește. Dacă ești pe schiuri sau pe placa de snowboard, poziționează-te cu capul în jos pentru a câștiga viteză și apoi schimbă direcția pentru a renunța la echipament. Dacă te afli pe un snowmobil, continuă în direcția în care te deplasai și accelerează.

Îngropat sub zăpadă

Dacă ești îngropat sub zăpadă după trecerea avalanșei, trebuie să păstrezi calmul și să sapi în zăpadă pentru a-ți crea o spărtură prin care să poți respira. Este important să sapi cu calm și să eviți panicarea. De asemenea, este esențial să nu tipi, deoarece vei risipi oxigenul și vei consuma energie inutil.

Concluzie

Avalanșele reprezintă un pericol major în masivele din România, iar turiștii trebuie să fie conștienți de acest risc și să se pregătească corespunzător. Echipamentul adecvat și cunoștințele în domeniu pot salva vieți în situații de urgență. Este important ca toți cei care practică sporturi de iarnă să respecte regulile de siguranță și să fie precauți în fața pericolului avalanșelor.

Te-ar putea interesa si: