Rareș Bogdan aduce speranțe pentru intrarea în Schengen. Poziție radical schimbată a Austriei.

Rareș Bogdan aduce speranțe pentru intrarea în Schengen. Poziție radical schimbată a Austriei.

author
1 minute, 40 seconds Read

Rareș Bogdan aduce speranțe pentru intrarea în Schengen. Poziție radical schimbată a Austriei.

Rareș Bogdan, europarlamentarul PNL, a făcut declarații optimiste cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen. Acesta a menționat că Austria și-a schimbat radical poziția față de țara noastră, ceea ce deschide noi perspective în acest sens.

Rareș Bogdan ne dă speranțe pentru intrarea în Schengen

Rareș Bogdan a declarat că Austria a reluat discuțiile cu România și că s-au redeschis canalele diplomatice. Această schimbare de poziție este cu atât mai importantă cu cât Austria era unul dintre principalii critici ai României în ceea ce privește aderarea în Spațiul Schengen. Chiar dacă nu se va da un vot în Consiliul JAI din 5 decembrie, există speranța că într-un viitor apropiat se vor purta discuții diplomatice la toate nivelele pentru a facilita aderarea României.

Consiliul JAI, o amânare strategică

Rareș Bogdan a explicat că amânarea votului din decembrie nu este generată de o teamă de refuz din partea Austriei, ci este o decizie strategică. Acesta a subliniat faptul că România nu se poate desprinde printr-un vot separat de Bulgaria, deoarece ar trebui să se reia întreaga procedură. Bulgaria are nevoie de un vot în Parlamentul olandez, care are loc pe data de 6 decembrie. Astfel, se așteaptă ca într-un Consiliu JAI extraordinar sau la începutul anului viitor să se pună pe ordinea de zi subiectul aderării României în Spațiul Schengen.

Potențial proces împotriva Austriei

Rareș Bogdan a menționat că, din punct de vedere juridic, România ar avea posibilitatea de a acționa Austria în judecată în cazul unui eventual refuz al acesteia. Cu toate acestea, acest demers trebuie făcut în termen de 60 de zile de la un eventual refuz. Astfel, este necesar ca subiectul aderării în Spațiul Schengen să fie pus pe ordinea de zi până la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Te-ar putea interesa si: