Cătălin Cherecheș refuză extrădarea și rămâne în Germania.

Cătălin Cherecheș refuză extrădarea și rămâne în Germania.

author
2 minutes, 8 seconds Read

Cătălin Cherecheș refuză extrădarea și rămâne în Germania

Cătălin Cherecheș, fostul primar al municipiului Baia Mare, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare și a fugit din țară, refuză extrădarea și va petrece Revelionul într-o pușcărie din Germania. Ministerul de Interne anunță că el va fi adus în țară abia la începutul anului viitor.

Cătălin Predoiu explică procedura de extrădare

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat că Cătălin Cherecheș va fi extrădat din Germania prin procedura obișnuită, care ar putea dura între 30 și 45 de zile. Fostul primar a refuzat extrădarea prin procedură simplificată, care ar fi durat doar 10 zile. Predoiu precizează că extrădarea se face pe baza unui mandat european de arestare și că nu sunt implicate direct ministerele de Justiție sau Interne din România sau Germania.

Problema extrădărilor nereușite din Italia

Ministrul de Interne a vorbit și despre dificultatea extrădărilor din Italia, menționând că Cătălin Cherecheș intenționa să ajungă în Italia, prin Germania, alături de mătușa sa. Predoiu explică că, în Italia, procedurile de extrădare sunt extrem de strict formalizate, iar instanțele au avut uneori o abordare diferită, analizând cererile de extrădare pe fond. Există o lege în Italia care permite respingerea extrădării în anumite situații, ceea ce a generat discuții și controverse în ultimii ani.

Mătușa lui Cătălin Cherecheș și transferurile de bani

Mătușa lui Cătălin Cherecheș este medic și deține o clinică în Germania. Ea a fost cea care l-a transportat pe fostul primar spre Augsburg, unde acesta intenționa să găsească un alt mijloc de transport. În trecut, Cătălin Cherecheș a declarat că nu are încredere în băncile din România și că și-a transferat 1,5 milioane de euro în Germania. Mătușa sa este suspecțată că a primit toți banii pe care Cherecheș i-a trimis din țară.

Cătălin Cherecheș va fi mutat la închisoarea din Munchen

Deși a fost dus inițial la închisoarea Augsburg-Gablingen, Cătălin Cherecheș urmează să fie transferat la închisoarea din Munchen. Penitenciarul din München este una dintre cele mai mari închisori din Germania și a adăpostit de-a lungul timpului infractori și ucigași celebri. Fostul primar va sta acolo pe durata executării pedepsei de cinci ani de închisoare.

Te-ar putea interesa si: