Modificări bonuri de masă din 1 ianuarie! Cresc tichetele, dar sunt supuse impozitării.

Modificări bonuri de masă din 1 ianuarie! Cresc tichetele, dar sunt supuse impozitării.

author
2 minutes, 4 seconds Read

Modificări bonuri de masă din 1 ianuarie! Cresc tichetele, dar sunt supuse impozitării.

Începând cu 1 ianuarie, bonurile de masă (tichetele de masă) vor fi suplimentar taxate conform Legii taxelor (296/2023). Conform acestei legislații, firmele care oferă aceste tichete angajaților vor trebui să plătească și o contribuție la sănătate (CASS) în valoare de 10% pentru ele.

Tichetele de masă se majorează, dar se și impozitează

Legea care prevede impozitarea suplimentară a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate de angajatori lucrătorilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Practic, acest lucru înseamnă că angajații care beneficiază de aceste avantaje prevăzute în contracte vor primi cu 10% mai puțin începând cu veniturile din 1 ianuarie 2024.

Bonurile de masă se acordă doar în format electronic

Atât tichetele, cât și voucherele pot fi acordate doar în format electronic prin intermediari autorizați de pe piață. În ceea ce privește taxarea acestora, până în prezent ele erau supuse doar impozitului, fără a implica contribuții sociale.

Suprataxarea tichetelor

În ceea ce privește suprataxarea tichetelor de masă, companiile care le-au oferit angajaților până acum vor suporta costul suplimentar dacă continuă să le ofere și după 1 ianuarie 2024. Mulți antreprenori afirmă că nu au altă opțiune și că acordarea acestor tichete este necesară pentru a menține satisfacția angajaților și a păstra forța de muncă.

Cu toate acestea, mulți angajați se așteaptă ca angajatorii să nu majoreze valoarea tichetelor în mod reglementat în viitor. În prezent, un tichet de masă poate atinge 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, acesta va crește la 40 de lei. Acestea reprezintă, de fapt, plafonuri, iar companiile au opțiunea de a opta pentru valori mai mici.

De asemenea, se remarcă o altă schimbare în privința acordării voucherelor de vacanță pentru bugetari. Chiar dacă Guvernul a anunțat creșterea valorii tichetelor la 35 de lei încă din septembrie, angajații din mediul privat susțin că sumele rămân neschimbate pe carduri. Ei au descoperit că suma vehiculată public inițial nu este obligatorie.

Astfel, chiar dacă tichetele de masă vor fi suprataxate începând cu 1 ianuarie 2024, acestea rămân o opțiune atractivă în locul creșterilor salariale. Ele sunt scutite de la contribuția la asigurările sociale (CAS) în proporție de 25%, deși reprezintă în continuare un cost suplimentar pentru firmele care le acordă.

Te-ar putea interesa si: