ROBOR la cea mai mică valoare în ultimele trei semestre
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut până la cea mai mică valoare din iunie 2022 și până în prezent. Trendul descendent a început în noiembrie 2022, moment la care Consiliul Concurenței a demarat o investigație privind modul în care instituțiile bancare calculează indicii de referință ROBOR/ROBID.
Scădere ușoară a indicelui ROBOR la trei luni
Potrivit datelor BNR, indicele ROBOR la trei luni raportat la ședința de ieri, joi 16 noiembrie, a înregistrat o ușoară scădere, de la 6,27% la 6,25%/an. O valoare mai mică față de acest nivel, de 6,18%, a fost raportată pe 24 iunie 2022. ROBOR la 3 luni a crescut în 2022 până la valoarea maximă de 8,21% atinsă în 26 octombrie, cea mai mare din ultimii 12 ani.
ROBOR la șase luni rămâne constant
În privința indicelui ROBOR la șase luni, definit ca instrument utilizat în calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a rămas constant și în ședința de vineri (6,33%). Indicele ROBOR la șase luni, pe 26 octombrie 2022, ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani (8,31%).
Bănuiala Consiliului Concurenței
Valorile ROBOR au luat-o în sus după ce BNR a majorat dobânda-cheie, stabilită de altfel la 7%/an, menținută la acest nivel din ianuarie 2023. La începutul lunii noiembrie 2023, Consiliul Concurenței a finalizat una dintre cele mai neașteptate controale la zece unități bancare participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID. Cele zece bănci sunt Intesa Sanpaolo, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank, potrivit Gândul.
Indicele ROBOR: Evoluție
Consiliul Concurenței avea bănuiala că bancherii au făcut o înțelegere de tip cartel pentru a majora nejustificat dobânzile ROBOR. Deși rezultatul anchetei nu a fost încă publicat, indicii au început să scadă. Pe 2 noiembrie, ROBOR la trei luni se afla la 8,20%, iar ROBOR la șase luni avea o valoare de 8,31%. Ulterior, la două luni distanță, indicii ROBOR, atât cel pentru 3 respectiv 6 luni, au scăzut până la 3,01 respectiv 3,14%.
ROBOR – Definiție și calcul
ROBOR este definit ca rata medie a dobânzilor pe care le practică băncile românești la împrumuturile interne. Indicele este stabilit zilnic de BNR folosind media aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Națională.