Cutremur puternic în Vrancea duminică dimineața. Magnitudinea seismului?

Cutremur puternic în Vrancea duminică dimineața. Magnitudinea seismului?

author
1 minute, 46 seconds Read

Cutremur puternic în Vrancea duminică dimineața. Magnitudinea seismului?

România a fost zguduită de un cutremur puternic în dimineața zilei de duminică. Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) a anunțat că seismul a avut loc în județul Vrancea la ora 05:38 și a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter. Mișcarea tectonică s-a produs la o adâncime de 142,8 km și a fost catalogată ca fiind de intensitate medie, de gradul II.

O nouă mișcare tectonică în zona Vrancea

Epicentrul cutremurului s-a situat la 48 km vest de Focșani, 63 km est de Sfântu-Gheorghe, 64 km nord de Buzău, 74 km est de Brașov și 93 km nord-est de Ploiești. Potrivit autorităților, acesta este al doilea cutremur produs în zona Vrancea în ultimele zile. Pe data de 22 noiembrie, s-a înregistrat un alt seism cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter, la o adâncime de 80,6 km, la ora 03:55.

România se cutremură

În luna noiembrie, România a fost lovită de 17 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,2 și 4,2 grade pe scara Richter. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a raportat că acest seism din Vrancea a avut loc la 35 km vest de Focșani, 71 km nord de Buzău, 87 km sud de Bacău, 90 km est de Brașov și 75 km est de Sfântu-Gheorghe.

Zona seismică Vrancea rămâne periculoasă

Zona Vrancea este una dintre cele mai importante regiuni seismice ale României și rămâne periculoasă în cazul unui cutremur puternic. Deși în ultimele luni zona Olteniei, în special județul Gorj, a înregistrat o activitate seismică mai mare, Vrancea rămâne în continuare o zonă cu potențial ridicat de producere a unor cutremure de mare magnitudine.

Cel mai mare cutremur înregistrat în România în acest an a avut loc pe 14 februarie în județul Gorj și a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Autoritățile îndeamnă populația să fie pregătită pentru astfel de situații și să respecte măsurile de siguranță în cazul producerii unui cutremur.

Te-ar putea interesa si: