Majorarea pensiilor cu 40% confirmată de Ministrul Muncii! Vot în Guvern pe 9 noiembrie

Majorarea pensiilor cu 40% confirmată de Ministrul Muncii! Vot în Guvern pe 9 noiembrie

author
2 minutes, 21 seconds Read

Majorarea pensiilor cu 40% confirmată de Ministrul Muncii! Vot în Guvern pe 9 noiembrie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a confirmat că majorarea pensiilor cu 40% merge în linie dreaptă în România. Această măsură urmează să fie aprobată de Guvern pe data de 9 noiembrie și va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Cu toate acestea, se estimează că impactul bugetar va fi unul extrem de consistent.

Detalii despre majorarea pensiilor

Potrivit oficialului, pentru aplicarea majorării începând cu data de 1 septembrie este necesară o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patru luni, de la septembrie până în decembrie.

De asemenea, este prevăzută și o creștere a pensiilor începând cu data de 1 ianuarie 2024, dar aceasta va fi calculată în funcție de rata inflației și va fi de 13,8%.

Proiectul legii pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat deputaților din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor. Potrivit acestuia, legea ar urma să fie aprobată în Guvern pe 9 noiembrie și până la data de 20 noiembrie de către Parlament.

Oficialul a subliniat importanța acestei legi pentru români și a exprimat dorința ca procesul parlamentar să fie accelerat, astfel încât să se finalizeze calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii.

Majorarea pensiilor pentru trei milioane de pensionari

Ministrul Muncii a afirmat că această lege a pensiilor va beneficia de aplicare începând cu luna ianuarie a anului viitor. Punctul de pensie va fi majorat la valoarea de 2.032 de lei.

De asemenea, Simona Bucura-Oprescu a explicat că este necesară o perioadă de timp pentru digitizarea dosarelor de pensii și elaborarea normelor de aplicare a legii. După aceste etape, se va putea aplica efectiv noua lege și se vor recalcula pensiile românilor.

Prevederi privind pensia și indemnizația minimă socială

Proiectul de lege prevede ajustarea pensiei și indemnizației sociale minime. Astfel, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizație minimă socială vor beneficia de o majorare de 87,4%, ajungând la suma de 1.960 de lei față de 1.825 de lei, pentru cei care au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.

Această formulă de majorare încurajează munca și are ca rezultat creșterea pensiilor mici.

Creșterea cheltuielilor cu pensiile

Potrivit ministrului Muncii, cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei în prezent, la 11,32 miliarde lei începând cu data de 1 ianuarie 2024, odată cu indexarea cu inflația. Din septembrie 2024, cheltuiala lunară cu pensiile va ajunge la suma de 13,8 miliarde de lei. Astfel, cheltuiala lunară cu pensiile va fi cu 4,2 miliarde de lei mai mare decât în prezent.

Ministrul Muncii a subliniat că este necesară o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei pentru aplicarea majorării începând cu data de 1 septembrie. Aceasta reprezintă un total de 55,36 miliarde lei pentru cele patru luni, de la septembrie până în decembrie.

Te-ar putea interesa si: