Magazine cu narghilele, verificate de Anaf. Amenzi și confiscări. (48 characters)

Magazine cu narghilele, verificate de Anaf. Amenzi și confiscări. (48 characters)

author
1 minute, 51 seconds Read

ANAF a controlat magazinele care vând narghilea. Amenzi și confiscări.

ANAF (Autoritatea Națională de Administrare Fiscală) a desfășurat o operațiune numită „Nargile” în perioada 24-31 octombrie 2023, prin care a verificat magazinele care comercializează produse accizabile armonizate din categoria „Alte tutunuri de fumat”, inclusiv produsele cunoscute sub denumirea generică de „Tutun de narghilea”. Scopul acestei acțiuni a fost combaterea evaziunii fiscale și a comerțului ilegal în domeniul vânzării acestor produse.

Inspectorii ANAF au aplicat amenzi și au confiscat produse

În timpul verificărilor desfășurate, inspectorii antifraudă au descoperit multiple încălcări ale legislației specifice privind comercializarea produselor accizabile. Ca urmare, au fost aplicate 37 de amenzi contravenționale în valoare totală de 1.301.500 de lei. Majoritatea magazinelor controlate nu respectau cerințele legale referitoare la marcarea corespunzătoare a produselor sau purtau timbre fiscale provenite din țări din Uniunea Europeană sau non-UE. De asemenea, ambalajele acestor produse nu conțineau informații despre origine.
În plus, au fost confiscate peste 12 kilograme de produse accizabile care urmau să fie marcate. De asemenea, în cazul a 19 locații, s-a dispus suspendarea activității de comercializare a acestor produse pe o perioadă de o lună.

Descoperiri privind evaziunea fiscală

În timpul verificărilor, inspectorii antifraudă au constatat că 16 operatori economici aveau în posesie cantități semnificative de amestecuri pentru narghilele, în total de 445 de kilograme. Existau suspiciuni că aceste amestecuri ar putea fi produse accizabile, depășind limita legală prevăzută de legislație. Au fost recoltate probe pentru a determina regimul fiscal aplicabil, inclusiv accizele și TVA-ul datorat bugetului de stat. În funcție de rezultatele acestor analize, se vor lua măsuri legale suplimentare împotriva operatorilor economici în cauză.

Recomandări pentru agenții economici

Pe baza rezultatelor operațiunii „Nargile”, ANAF recomandă tuturor agenților economici să se asigure că produsele accizabile destinate comercializării respectă cerințele legale din România referitoare la ambalare, etichetare și marcarea fiscală.
Acțiunile de verificare desfășurate de ANAF în cadrul acestei operațiuni vor continua și în viitorul apropiat, la nivel național. Scopul este de a asigura respectarea legii și de a combate evaziunea fiscală în domeniul comercializării produselor accizabile destinate narghilelelor.

Te-ar putea interesa si: