Alertă: Cod portocaliu de ninsori viscolite în trei județe!

Alertă: Cod portocaliu de ninsori viscolite în trei județe!

author
2 minutes, 8 seconds Read

Alertă: Cod portocaliu de ninsori viscolite în trei județe!

Iarna s-a instalat deja în câteva zone montane din România, iar Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de cod portocaliu de ninsori viscolite în trei județe din zona de munte.

ANM a emis avertizări cod portocaliu

ANM a emis duminică o serie de avertizări cod portocaliu de ninsori și viscol în trei județe. Alertele vizează zonele de munte și sunt valabile până la ora 10.00, transmite ANM, dar acestea ar putea fi prelungite. Rafalele ajung și la 120 km/h și vizibilitatea este extrem de redusă.

Prima zăpadă a căzut în Rânca și pe Transfăgărașan

Vineri a căzut prima zăpadă la Rânca, pe Transalpina, unde drumarii au ieșit la lucru prima oară în acest sezon. De asemenea, este zăpadă și pe Transfăgărașan, în Bucegi, dar și în Maramureș, la Borșa.

Zonele afectate de codul portocaliu

Meteorologii au emis avertizări nowcasting de ninsoare și vânt puternic pentru zonele înalte de munte din județele Covasna, Vrancea și Buzău. În Covasna, sunt vizate localitățile din zona de munte, cum ar fi Întorsura Buzăului, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Ghelința, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Barcani, Ojdula, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Hăghig, Micfalău, Bixad, Poian, Aita Mare, Mereni, Malnaș, Moacșa, Estelnic și Comandău. În Vrancea, sunt vizate localitățile Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Nistorești, Vintileasca, Jitia și Spulber. În Buzău, sunt vizate localitățile Nehoiu, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Mânzălești, Bisoca, Brăești, Colți și Bozioru.

Cod galben de vânt ninsori și viscol la munte

Un cod galben de vânt, ninsori și viscol la munte intră în vigoare până duminică seara. După cum a anunțat ANM, în intervalul 12 noiembrie ora 08.00 – 12 noiembrie ora 18.00, vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10…15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă. La munte vor fi rafale de 60…80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: