Geoană în fruntea cursei pentru Cotroceni. Rivalii îl urmăresc.

Geoană în fruntea cursei pentru Cotroceni. Rivalii îl urmăresc.

author
2 minutes, 19 seconds Read

Geoană în fruntea cursei pentru Cotroceni. Rivalii îl urmăresc.

Un sondaj recent arată că Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale

Conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, se află în fruntea curselor pentru alegerile prezidențiale din România. Potrivit rezultatelor, Geoană obține 26,2% din intențiile de vot, depășindu-și rivalii Marcel Ciolacu, Diana Șoșoacă, George Simion și Nicolae Ciucă.

Concurență puternică pe același segment de votanți

Mircea Geoană a reușit să se mențină pe primul loc în sondajele de opinie din ultimele luni, chiar dacă nu a anunțat oficial că va candida. În cazul în care Geoană nu va candida, primul loc în intențiile de vot îi revine lui Marcel Ciolacu, lider al Partidului Social Democrat (PSD), cu 27,4% din voturi. În urma sa se află Diana Șoșoacă, George Simion și Nicolae Ciucă.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, afirmă că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia va determina automat scăderea intenției de vot pentru celălalt.

Rezultatele sondajului

Sondajul realizat de INSCOP Research a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale. În primul scenariu, lista de candidați includea liderii principalelor partide politice, dar și pe Mircea Geoană ca independent. Astfel, 26,2% dintre alegători și-au exprimat intenția de vot pentru Geoană, 20,8% pentru Ciolacu, 14,4% pentru Șoșoacă și 14% pentru Simion. Nicolae Ciucă a obținut 12,1% din voturi, în timp ce Cătălin Drulă (USR) a avut 4,2%, iar Dacian Cioloș (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR) au obținut 3,9%, respectiv 2,4% din voturi.

În scenariul al doilea, lista de candidați nu includea pe Mircea Geoană, iar Marcel Ciolacu obține cel mai mare procent de intenții de vot, respectiv 27,4%. În urma sa se află Diana Șoșoacă cu 19,1% și George Simion cu 18%. Pentru Nicolae Ciucă au optat 14,1% dintre alegători, iar Cătălin Drulă a obținut 7,1% din voturi.

Participarea la vot

Sondajul a mai relevat și faptul că majoritatea românilor sunt hotărâți să participe la vot. Conform sondajului, 57,6% dintre respondenți au ales varianta „sigur da” în ceea ce privește participarea lor la vot. Doar 13% dintre români au indicat că nu vor merge la vot.

Metodologie și eșantion

Sondajul realizat de INSCOP Research la comanda News.ro a fost efectuat în perioada 20-27 noiembrie, prin interviuri telefonice. Eșantionul a inclus 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Te-ar putea interesa si: