Frauda generată de inteligența artificială: limitalessima imaginație a hackerilor

Frauda generată de inteligența artificială: limitalessima imaginație a hackerilor

author
2 minutes, 57 seconds Read

Frauda generată de inteligența artificială: limitalessima imaginație a hackerilor

Schemele piramidale de tip Ponzi au fost date uitării. Infractorii și-au dezvoltat metodele de înșelăciune odată cu avansul tehnologiei. Activitatea infracțională a hackerilor nu cunoaște limite. Pirații internetului profită de toate instrumentele posibile pentru a-și atinge scopul meschine, iar Inteligența Artificială nu face excepție.

Inteligența Artificială, instrumentată în detrimentul cetățenilor

Mai nou se folosesc de Inteligența Artificială pentru a-i păcăli pe cei mai naivi dintre noi. Infractorii cibernetici folosesc ceea ce specialiștii numesc tehnologia ”deep-fake”. În linii mari este vorba de un instrument folosit pentru a modifica înregistrările video astfel încât informația livrată să capete credibilitate.

Imaginea persoanelor publice folosite de hackeri

Un caz similar a fost cel în care jurnalistul Robert Turcescu ar fi dezvăluit la emisiunea 40 de întrebări cu Denise Rifai o aplicație care i-ar fi generat sume consistente de bani. Utilizatorul cu potențial de victimă era pus să investească o anumită sumă într-un ”pachet de acțiuni”. Cu cât suma investită ar fi fost mai mare cu atât și profitul ar fi crescut. Însă, întreaga afacere s-a dovedit a fi o strategie de phishing folosită de hackeri. Pentru a micșora numărul de înșelătorii experții DNSC au venit cu următoarele precizări și recomandări.

Experții DNSC explică modul în care Inteligența Artificială este instrumentată negativ

Experții în securitate cibernetică au redactat o listă cu mai multe recomandări în speranță că utilizatorii rețelelor de socializare vor depista informațiile false generate de inteligența artificială. „Clipuri în care anumite persoane cu reputaţie la nivel naţional girează aceste ‘programe de investiţii’ sunt publicate adesea de infractorii din online pe conturi de social media nou create şi folosite exclusiv în acest scop, ori unele compromise, care au aparţinut în trecut altor utilizatori. De obicei, atacatorii se folosesc de imaginea unor oameni politici (cazul de astăzi), oameni de afaceri şi chiar jurnalişti, pentru a prezenta aceste oferte-capcană publicului. Cum funcţionează capcana întinsă de infractori? Spre deosebire de alte cazuri, în care postarea sponsorizată avea ca scop principal redirecţionarea potenţialei victime către un site de phishing, în alte cazuri ca acesta, atacatorii invită audienţa să îşi manifeste interesul pentru a intra în ‘program’ prin transmiterea unui mesaj privat. Odată contactaţi în acest mod, atacatorii vor folosi tehnici de inginerie socială şi site-uri de phishing pentru a convinge utilizatorii să furnizeze date sensibile”, au transmis reprezentanții DNSC.

Cum procedați dacă totuși ați picat în capcana hackerilor

În primul rând verificați informațiile legate de pagina sau contul care promovează oferta care v-a atras atenția. Rețineți că este important să nu accesați link-urile din postările sponsorizate sau cele care promit câștiguri uriașe cât ai bate din palme. De asemenea, este important să raportați astfel de oferte care promit venituri uriașe peste noapte. La fel de important este să nu furnizați datele personale pentru a vă înscrie în asemenea programe capcană. Dacă totuși ați picat în capcana hackerilor și ați introdus datele bancare ori ați fost păgubit puteți sesiza Poliția Română și eventual să înaintați o plângere la DNSC, fie prin telefon la 1911 fie pe adresa de email [email protected].

Te-ar putea interesa si: