Dumnezeul Bibliei ar putea avea o soție numită Asherah! – o teorie ezoterică
În mai multe lucrări de ezoterism există o teorie ciudată conform căreia Dumnezeul din Biblie ar fi avut… o soţie, pe nume Asherah! Teoria se bazează pe textele cuneiforme găsite în orașul port Ugarit (în nordul Siriei de astăzi), în care se spune că Asherah era soția lui El, zeul suprem.
Asherah – o zeiță venerată în antichitate
Cu sute de ani, înainte ca Avraam să emigreze în Israel, Asherah era venerată ca Athirat, Mama Pământului și Zeița Fertilității. La intrarea în regiune, vechii israeliți au adoptat-o curând și i-au dat numele ebraic echivalent de Așera. Dar cine era Așera pentru vechii israeliți? Și de ce este adesea găsită împreună cu Iehova, Dumnezeul biblic?
Asherah în religia populară și religia oficială
Dovezile sugerează că Asherah a fost observată în Israelul antic și în Iudeea încă din secolul al XII-lea î.Hr., cu câteva decenii înainte de căderea regatului sudic al lui Iuda (587-588 î.Hr.), timp cunoscut sub numele de perioada înainte de Exod. În acest moment, este important să facem o distincție între religia claselor conducătoare și religia populară, așa cum era practicată în comunitățile rurale din care majoritatea israeliților făceau parte. Alfabetizarea era aproape inexistentă în comunitățile rurale, astfel încât religia cărții, așa cum era practicată în orașe, avea puțin sens în viața celor care locuiau în zonele periferice. În schimb, comunitățile rurale aveau propriile credințe religioase.
Asherah în Biblia ebraică
Poate în mod surprinzător, dar Asherah este menționată în Biblia ebraică timpurie de vreo 40 de ori, deși cel mai adesea în batjocură. În general, scriitorii biblici nu vedeau cu ochi buni faptul că Asherah era asociată cu Dumnezeul Iehova și au încercat în mod repetat să descurajeze această asociere. Cu toate acestea, există dovezi că Asherah a fost venerată în sanctuarele lui Iehova, cum ar fi Samaria, Ierusalim și Teman.
Prezența lui Asherah în comunitățile rurale
În timp ce influența lui Asherah a fost restrânsă în religia oficială, prezența ei a rămas semnificativă în comunitățile rurale, cel mai adesea sub formă de figurine. Chiar dacă idolatria a fost interzisă în Biblia ebraică, numeroase dovezi arheologice sugerează că cei care trăiau în comunitățile rurale idolatrizau obiectele statuare și de cult ca parte a religiei lor. Asherah era reprezentată de multe ori sub diferite forme, dar cele mai răspândite dintre acestea erau figurinele sub formă de stâlpi, care au fost populare din secolele al X-lea până în secolele al VII-lea î.Hr.
Controverse și interpretări
Deși există artefacte identificate ca Asherah în regiune, încă lipsesc piese din puzzle. A fost Așera „soţia lui Dumnezeu”, așa cum susțin mai mulți ezoterişti? Această teorie ezoterică continuă să stârnească controverse și să fie subiectul interpretărilor diferite. Cu toate acestea, descoperirile arheologice și referințele biblice sugerează că Asherah a avut o prezență semnificativă în antichitate și că legătura ei cu Dumnezeul biblic este mai complexă decât se credea anterior.