Misterul arderii intenționate a caselor în civilizația Cucuteni

Misterul arderii intenționate a caselor în civilizația Cucuteni

author
2 minutes, 17 seconds Read

Misterul arderii intenționate a caselor în civilizația Cucuteni

Civilizația Cucuteni, care a trăit acum aproximativ 7 mii de ani în regiuni din România, Republica Moldova și Ucraina, este cunoscută drept una dintre cele mai vechi societăți din Europa. Acest popor neolitic a avut așezări imense, cu o populație de peste un milion de locuitori și clădiri impresionante. Cu toate acestea, cea mai misterioasă trăsătură a lor este obiceiul de a-și incendia propriile locuințe.

Clădiri impresionante și ceramica frumoasă

Locuitorii din Cucuteni au construit clădiri impresionante, unele cu o suprafață de până la 700 de metri pătrați și chiar etaje. Aceste construcții au fascinat arheologii datorită stării lor remarcabile de conservare. De asemenea, ceramica realizată de acești oameni era foarte frumoasă, cu modele geometrice elaborate și un stil considerat asemănător cu arta modernă.

Incendierea deliberată a caselor

Cu toate acestea, cel mai ciudat aspect al civilizației Cucuteni este obiceiul lor de a-și incendia intenționat casele. Acestea par să fi fost arse la intervale regulate de aproximativ 60 până la 80 de ani. Există mai multe teorii care încearcă să explice acest obicei misterios.

Simbol al trecerii în neființă sau consolidare?

Unii arheologi cred că arderea caselor era un act simbolic prin care locuitorii își eliberau emoțiile atunci când muritorii lor decedau. Astfel, casele erau transformate din locuințe ale celor vii în „case ale morților”. Această teorie sugerează că incendierea caselor era un ritual funerar.

Pe de altă parte, un arheolog rus a emis o altă ipoteză interesantă. El susține că locuitorii Cucuteni își ardeau casele pentru a le întări. Căldura provenită de la flăcări întărea pereții de lut, iar fumul contribuia la crearea unui strat de impermeabilitate. Pentru a testa această ipoteză, doi arheologi americani au dat foc unei case cu pereți de lut și au observat că doar acoperișul a fost distrus, în timp ce pereții au rămas neatinși.

Alte posibile explicații

Există și alte teorii care încearcă să explice incendierea caselor în civilizația Cucuteni. Unii arheologi cred că acest obicei se datorează războaielor între triburi sau incendiilor de pădure care puteau fi comune în acele vremuri.

Un mister fascinant din trecutul nostru

Cu toate acestea, nimeni nu poate oferi o explicație definitivă pentru acest obicei bizar. Civilizația Cucuteni rămâne un mister fascinant din trecutul nostru. Arderea deliberată a caselor, fie ca simbol al trecerii în neființă a locuitorilor sau ca formă de consolidare, adaugă un element intrigant în această poveste despre oamenii care au trăit acum 7 mii de ani.

Te-ar putea interesa si: