Finanțare pentru elevi. Suma alocată începutului anului școlar.

Finanțare pentru elevi. Suma alocată începutului anului școlar.

author
2 minutes, 33 seconds Read

Finanțare pentru elevi. Suma alocată începutului anului școlar

Guvernul României a aprobat recent un proiect de hotărâre care vizează acordarea de fonduri suplimentare pentru elevii care nu au primit până acum bani pentru navetă. Acești elevi vor avea acum dreptul la întreaga sumă forfetară pentru transport de la începutul anului școlar și până în prezent.

Bani pentru elevi. Se dau sumele restante pentru navetă

Conform proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică la Ministerul Educației, se dorește modificarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi, astfel încât toate consiliile județene să poată stabili rapid valoarea sumei forfetare la care au dreptul elevii. Această facilitate se aplică în special elevilor care nu au beneficiat până acum de bani pentru navetă.

Prin această intervenție de reglementare, Ministerul Educației urmărește optimizarea aplicării facilităților acordate elevilor, astfel încât aceștia să primească suma forfetară de la începutul cursurilor și până în prezent. Pentru ca această măsură să poată fi implementată, proiectul de Hotărâre de Guvern trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

Obligațiile autorităților județene

Situația diferă de la un județ la altul, motiv pentru care Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) propune modificarea și completarea H.G. 810/2023. Astfel, consiliile județene trebuie să adopte hotărâri pentru stabilirea valorii unitare lei/km a sumei forfetare ce se acordă elevilor. În județele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, se va lua în considerare media tarifelor medii lei/km/loc prevăzute în aceste contracte. În cazul județelor care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, se va aplica valoarea unitară medie la nivel național lei/km stabilită de către ANRSC.

În prezent, nu există astfel de reguli și este imposibilă acordarea banilor pentru naveta elevilor în anumite cazuri. Ministerul Educației subliniază că adoptarea acestui proiect de hotărâre de guvern este necesară pentru asigurarea cadrului legal în acordarea avizului conform al ANRSC pentru hotărârile consiliilor județene și plata sumelor cuvenite elevilor.

Cine primește bani pentru navetă

Potrivit HG 810/2023, elevii beneficiază de decontarea cheltuielilor cu naveta din localitatea de domiciliu în cea în care se află școala pe care o urmează, pe baza unor titluri de transport individuale. În cazul în care elevii nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și nu beneficiază de servicii de transport public sau curse școlare, ei vor beneficia de o sumă forfetară lunară pe durata cursurilor școlare.

Conform proiectului de HG, consiliile județene trebuie să stabilească valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare până la data de 15 decembrie, cu avizul conform al ANRSC. Termenul actual este 15 noiembrie. Această măsură vine în sprijinul elevilor care au nevoie de suport financiar pentru a ajunge la școală și facilitează accesul la educație pentru toți copiii din România.

Te-ar putea interesa si: