Proteste în creștere înaintea Sărbătorilor. Bugetarii își exprimă nemulțumirile în public.

Proteste în creștere înaintea Sărbătorilor. Bugetarii își exprimă nemulțumirile în public.

author
2 minutes, 21 seconds Read

Proteste în creștere înaintea Sărbătorilor. Bugetarii își exprimă nemulțumirile în public.

Protestele bugetarilor se intensifică în prag de Sărbători, iar coaliția de guvernare se confruntă cu o iarnă grea. Salariații din diverse domenii au ajuns la limita răbdării din cauza promisiunilor neonorate ale Guvernului, a amânărilor și a măsurilor insuficiente. Sărăcia este principala problemă care îi determină pe oameni să iasă în stradă, nemulțumiți de salariile mici.

Sindicaliștii tot mai nemulțumiți

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, membri ai Federației Naționale a Sindicatelor APIA, continuă protestele prin grevă japoneză în fiecare zi, între orele 10:00 și 11:00. Aceștia avertizează că, dacă situația discriminatorie privind salariile nu va fi rezolvată, vor intensifica formele de protest. Grefierii anunță și ei proteste pe termen nelimitat, urmând să participe doar la ședințele urgente și să reducă programul cu publicul la jumătate.

Sindicatele din București, membre ale Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, au programat un pichet în fața Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor pe 20 decembrie. Aceste acțiuni sunt determinate de nemulțumirea față de intenția autorităților de a acorda o creștere salarială de doar 5% angajaților din domeniul sănătății.

În stradă polițiștii, În Ministerul Finanțelor este DNA

Polițiștii au declanșat un protest de patru zile începând de luni, nemulțumiți de proiectul de buget care prevede o majorare de doar 5% pentru bugetari. Aceștia consideră că această sumă este o bătaie de joc și cer o creștere mai semnificativă. În același timp, în sediul Ministerului Finanțelor se desfășoară percheziții efectuate de procurorii DNA, în urma unor nereguli constatate.

Proteste în prag de Sărbători

Sute de angajați din Ministerul Culturii și Direcțiile Județene pentru Cultură au anunțat proteste zilnice începând de marți, la ora 12:00, în fața instituțiilor din București și din țară. Aceștia cer o echitate salarială prin majorarea salariilor la nivelul celorlalte ministere și plata drepturilor salariale restante.

De asemenea, salariații din Direcțiile de Sănătate Publică continuă protestele pentru a patra săptămână consecutiv. Principala revendicare a acestora este să fie cuprinși într-o Ordonanță de Urgență până la data de 15 decembrie, prin care să fie asimilați cu colegii lor din Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că intenționează ca proiectul de buget să fie votat în ședința de guvern de joi, în ciuda protestelor și nemulțumirilor în creștere.

Te-ar putea interesa si: