Alimente mai ieftine de sărbători: lista extinsă

Alimente mai ieftine de sărbători: lista extinsă

author
1 minute, 42 seconds Read

Lista extinsă a alimentelor mai ieftine de sărbători

Vești bune pentru români înainte de sărbători. Guvernul a elaborat lista extinsă a alimentelor care vor fi mai ieftine de sărbători. Prețurile acestor alimente rămân plafonate până pe 31 ianuarie 2024.

Cozonacul și alte produse alimentare cu adaos comercial plafonat

Pe primul loc în lista alimentelor ieftine de sărbători se află cozonacul, unul dintre deserturile vedetă ale sezonului. Lui i se adaugă drojdia, dar și carne tocată, usturoi, orez, bulion, margarină sau drojdie pentru prăjituri, smântână sau pere. Aceste produse vor beneficia de adaos comercial plafonat, maxim 20%, până în ianuarie anul viitor.

Reguli mai stricte pentru produsele din import nesupuse procesării în România

Guvernul a decis să înăsprească regulile pentru produsele care vin din import și nu sunt procesate în România. Astfel, se stabilește un adaos comercial maxim de 5% față de prețul de achiziție pentru aceste produse. Această măsură are ca scop protejarea producției locale și susținerea comercianților autohtoni.

Pâinea, laptele, legumele și fructele rămân la adaos plafonat

Pâinea, laptele de vacă, telemeaua, iaurtul, făina albă, legumele și fructele sunt produsele pe care le avem deja la adaos plafonat încă din vara acestui an. Decizia luată de Executiv de a menține aceste prețuri stabilite va fi aplicată și în perioada sărbătorilor. Astfel, consumatorii vor putea cumpăra aceste alimente la prețuri accesibile și constante.

Fondul Monetar Internațional critică măsura Guvernului

Decizia Guvernului de a plafona adaosul comercial pentru anumite produse alimentare a fost aspru criticată de către Fondul Monetar Internațional. Această organizație atrage atenția că această măsură ar putea duce la o creștere a inflației. Cu toate acestea, Executivul consideră că este necesară protejarea intereselor consumatorilor și menținerea unor prețuri accesibile pentru alimentele de bază.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: