Ajutoare sociale verificate! Guvernul monitorizează fondurile asistaților
Guvernul României a luat decizia de a verifica ajutoarele sociale acordate în țară pentru a se asigura că acestea sunt acordate în mod justificat. Toate dosarele sociale vor fi analizate pentru a se verifica dacă cei care primesc ajutorul social sunt îndreptățiți să primească acești bani.
Ajutoarele sociale, la control!
La ultima ședință a coaliției de guvernare, partidele politice au decis să solicite verificări în întreaga țară pentru toate cheltuielile sociale. Propunerea a venit din partea Partidului Național Liberal, care a ridicat suspiciuni cu privire la justificarea tuturor ajutoarelor sociale acordate.
Astfel, vor fi luate la verificat cele peste 800.000 – 850.000 de persoane care primesc diverse forme de ajutor social, cum ar fi persoanele cu handicap, însoțitorii persoanelor cu handicap, persoanele fără venit și asistații sociali.
Câți asistați sociali are România
Potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), numărul beneficiarilor de ajutor social, cunoscut și ca venit minim garantat, a fost de 165.714 persoane în martie 2023. Acest număr este cu 289 mai mare față de luna anterioară.
Cele mai multe cazuri de beneficiari ai ajutorului social au fost înregistrate în județele Dolj (10.461), Bacău (9.285), Buzău (7.707) și Teleorman (7.756). La polul opus, cele mai puține cazuri au fost înregistrate în București (255) și în județele Ilfov (857) și Timiș (1.348).
Cât plătim pentru ajutoare sociale
Conform datelor oferite de ANPIS, suma medie plătită de statul român beneficiarilor de ajutor social în luna martie a fost de 305,49 lei. În total, suma plătită pentru aceste ajutoare sociale a fost de 50,623 milioane de lei.
Cele mai mari valori ale sumei medii plătite au fost înregistrate în județele Sălaj (402,05 lei), Brașov (370 lei) și Mureș (368,9 lei).
Aceste verificări ale ajutoarelor sociale au ca scop asigurarea unei distribuiri corecte a fondurilor destinate asistaților sociali și reducerea riscului de fraude sau acordarea nejustificată a acestor ajutoare. Guvernul își propune să eficientizeze cheltuirea bugetului și să asigure că acești bani sunt acordați celor care au nevoie cu adevărat de sprijinul financiar.