România acordă o primă de 456 de euro pe lună timp de 20 de ani pentru anumite categorii de români, conform declarațiilor ministrului Mediului, Mircea Fechet. Această sumă se va acorda pentru pășunile cu valoare ecologică înaltă, care trebuie să rămână în aceeași formă și nu trebuie transformate în păduri. Ministrul a anunțat că va introduce o ordonanță de urgență pentru implementarea acestei măsuri.
Decizia de acordare a sumei de 456 de euro pe lună timp de 20 de ani a fost luată ca urmare a unei propuneri legislative din Parlament. Ministrul Fechet a menționat că nu mai contează din ce partid fac parte parlamentarii care au susținut această propunere, important este că se va asigura protecția pășunilor și mediului înconjurător.
Potrivit RomâniaTV, există finanțare disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru cheltuielile legate de împădurire. Ministrul a subliniat faptul că costurile pentru împădurirea unui hectar de stejar și lucrările silvice aferente se ridică la aproximativ 20.000 de euro pe an, timp de șase ani. După finalizarea acestui proces, beneficiarul va primi anual suma de 456 de euro timp de 20 de ani, denumită primă de sechestrare a carbonului.
Scopul acestei măsuri este de a extinde suprafața împădurită a României și de a compensa pierderile care ar apărea în cazul transformării pășunilor în păduri. Ministerul Mediului dorește să ofere o alternativă beneficiarilor, astfel încât aceștia să primească o subvenție pentru pășuni sau să le lase nelucrate.
Ministrul Fechet a menționat că a discutat cu prim-ministrul și că se va găsi o soluție juridică pentru a implementa această măsură prin ordonanță de urgență. În prezent, există peste un miliard de euro disponibili pentru împăduriri în cadrul PNRR, bani proveniți din granturi, nu din împrumuturi, oferiți de Uniunea Europeană. Acești bani sunt destinați protejării biodiversității și așteaptă să fie cheltuiți în acest sens.
Astfel, prin acordarea unei prime lunare timp de 20 de ani pentru pășunile cu valoare ecologică înaltă, România își propune să protejeze mediul înconjurător și să extindă suprafața împădurită a țării. Această măsură vine în contextul preocupărilor legate de schimbările climatice și conservarea biodiversității.