Peste 600 de percheziții în noiembrie
Polițiștii specializați în investigarea infracțiunilor economice au efectuat în luna noiembrie nici mai mult nici mai puțin de 621 de percheziții domiciliare. Măsurile asigurătorii în cadrul dosarelor penale se ridică le peste 95 de milioane de lei. Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR a pus în aplicare 149 de mandate de aducere.
Rezultatele perchezițiilor
Pentru recuperarea prejudiciului polițiștii au recurs la confiscarea a 1.423 kilograme de tutun, 1.674 litri de alcool suma de 69.035 euro, 2.208 grame de bijuterii și 8.900 de litri de combustibil la care se mai adaugă 2.034.000 lei.
Poliția Română acționează împotriva infracțiunilor economice
„În perioada 3 – 24 noiembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 621 de mandate de percheziţie domiciliară, precum şi 149 de mandate de aducere, în dosare penale ce vizează infracţiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, faţă de 43 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfăşurate 66 de acţiuni de amploare. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 95.484.302,62 de lei”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.
Noi percheziții în București și Ilfov
La data de 16 noiembrie 2023, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 35 de percheziții domiciliare în București și Ilfov care au vizat persoane suspectate că ar fi comis ilegalități privind activitatea de curierat.
Evaziune fiscală și spălare de bani
S-au desfășurat activități procedurale în 8 dosare penale, 14 suspecți sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Din cercetările efectuate a reieșit că timp de patru ani în perioada 2019-2023 inculpații, prin intermediul a 30 de societăți comerciale administrate în drept sau în fapt, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile în cazul unor drepturi salariale cât și prin înregistrarea achizițiilor fictive.
Prejudicii în valoare de milioane de lei
Oamenii legii au estimat prejudiciul la 12.260.000 de lei. Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au efectuat 42 de percheziții într-un alt caz de spălare de bani și evaziune fiscală. Au fost deschise două dosare de cercetare penală în care sunt implicate 28 de persoane fizice și juridice suspectate că s-ar fi constituit în grup infracțional organizat în vederea comiterii infracțiunii de spălare de bani și evaziune fiscală.
Suma prejudiciului
Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada 2016-2022, inculpații ar fi pus la punct circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanțul tranzacțional a unor societăți înregistrând cu documente false achiziții de deșeuri materiale reciclabile de la persoanele fizice. Ulterior sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar. S-a stabilit astfel că bugetul de stat a fost prejudiciat cu 66.000.000 de lei.