Vera Iurova, vicepreședinta Comisiei Europene, vizitează Bucureștiul: întâlniri cu Iohannis și Ciolacu

Vera Iurova, vicepreședinta Comisiei Europene, vizitează Bucureștiul: întâlniri cu Iohannis și Ciolacu

author
2 minutes, 0 seconds Read

Vera Iurova, vicepreședinta Comisiei Europene, vizitează Bucureștiul: întâlniri cu Iohannis și Ciolacu

Vera Iurova, vicepreședinta Comisiei Europene, vine în vizită oficială la București astăzi. Aceasta are programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu.

Discuții despre statul de drept și reformele din domeniul justiției

Reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat că Vera Iurova va aborda teme importante în cadrul întâlnirilor sale. Aceasta va discuta despre situația statului de drept în România și despre reformele necesare în domeniul justiției. De asemenea, vor fi dezbătute obiectivele României în cadrul reformei digitale europene, precum și aspecte legate de inteligența artificială și combaterea dezinformării.

Anularea proceselor pe baza „marii prescripții”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că peste 5.000 de procese desfășurate în România au fost anulate în vara aceasta pe baza „marii prescripții”. Această decizie este contrară dreptului european și a ridicat multe controverse în țară. CJUE a analizat aplicarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind prescripția ca lege mai favorabilă în procesele de corupție. Astfel, mulți inculpați VIP au scăpat de răspunderea penală.

Decizia CJUE privind aplicarea legii penale mai favorabile

Judecătorii de la Luxemburg au stabilit că instanțele naționale nu sunt autorizate să aplice un standard național de protecție privind principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) în circumstanțe similare cu cele care au generat această procedură preliminară. Această decizie are implicații importante asupra sistemului judiciar din România și ridică întrebări legate de respectarea principiilor europene în domeniul justiției.

Vizita oficială a Verăi Iurova în contextul reformelor europene

Vera Iurova vine în România într-un moment crucial pentru țara noastră, în contextul reformelor europene și al luptei împotriva corupției. Aceasta va avea întâlniri cu reprezentanți ai guvernului român și cu mai mulți miniștri pentru a discuta despre perspectivele României în cadrul Uniunii Europene și despre măsurile necesare pentru consolidarea statului de drept și a independenței justiției.

Vizita Verăi Iurova reprezintă o oportunitate importantă pentru autoritățile române de a primi feedback și de a se consulta cu Comisia Europeană în vederea implementării reformelor necesare pentru alinierea la standardele europene.

Te-ar putea interesa si: