Schimbări majore în serviciile contabile. Lucrul începând cu 1 ianuarie 2024.

Schimbări majore în serviciile contabile. Lucrul începând cu 1 ianuarie 2024.

author
2 minutes, 35 seconds Read

Schimbări majore în serviciile contabile începând cu 1 ianuarie 2024

Serviciile contabile din România vor suferi schimbări majore începând cu luna ianuarie a anului viitor. Radu Georgescu, un analist financiar respectat în domeniul companiilor multinaționale și antreprenoriale, a publicat pe Facebook o sinteză a modului în care vor fi afectate serviciile contabile începând din 2024.

Serviciile contabile se schimbă total

Până acum, contabilii înregistrau datele de pe facturile primite pe email sau prin poștă. Însă începând cu data de 1 ianuarie 2024, se vor face înregistrări contabile folosind baze de date, mai exact fișierele XML din sistemul e-factură. De asemenea, începând cu aceeași dată, facturile vor trebui trimise obligatoriu prin intermediul e-facturii.

Care sunt pașii care trebuie urmați?

Radu Georgescu a făcut un rezumat al pașilor care trebuie urmați pentru a se conforma noilor reguli. Astfel, toate firmele și PFA-urile din România, indiferent dacă sunt plătitoare sau neplătitoare de TVA și care au clienți firme sau PFA-uri din România, vor trebui să trimită facturile prin sistemul e-factură. Înregistrarea în acest sistem se face prin depunerea declarației 084, ceea ce va permite transmiterea și primirea facturilor prin intermediul e-facturii din SPV.

Cum se vor trimite facturile după 1 ianuarie 2024?

Începând cu 1 ianuarie 2024, toate firmele și PFA-urile din România, indiferent de statutul lor privind TVA-ul, vor trebui să trimită în sistemul e-factură toate facturile B2B, adică cele emise către alte firme sau PFA-uri din România. Facturile vor trebui trimise în acest sistem în maxim 5 zile de la data emiterii. În plus, în contabilitate vor fi înregistrate doar facturile trimise sau primite prin intermediul e-facturii, începând cu data de 1 iulie 2024. Astfel, nu vor mai putea fi deduse cheltuielile și TVA-ul de pe facturile care nu sunt primite prin sistemul e-factură.

Cum se stornează o factură în sistemul e-factură?

Potrivit noilor reguli, o factură electronică comunicată destinatarului nu poate fi returnată în sistemul național privind factură electronică RO eFactura. În cazul în care destinatarul are obiecții asupra unei facturi electronice, acesta trebuie să notifice emitentul facturii prin înscrierea unui mesaj în acest sens, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO eFactura. Dacă este necesară corectarea unei facturi prin stornare sau alte modificări, factura electronică corectată trebuie transmisă prin intermediul e-facturii.

La cât ajung amenzile?

Conform informațiilor oferite de Radu Georgescu, amenzile pentru netrimiterea facturilor prin sistemul e-factură variază între 1.000 și 10.000 de lei. De asemenea, înregistrarea unei facturi după data de 1 iulie 2024, care nu este trimisă prin sistemul e-factură, se va sancționa cu suma TVA-ului trecută pe factură. Amenzile vor fi aplicate începând cu data de 1 aprilie 2024. Toate softurile contabile și de facturare trebuie să implementeze e-factura conform noilor reguli.

O schimbare pozitivă în munca contabililor

Radu Georgescu a subliniat pe Facebook că oamenii din domeniul contabilității nu vor mai fi nevoiți să înregistreze manual informațiile. Aceștia se vor transforma în analiști financiari care vor interpreta datele financiare și vor ajuta firmele să obțină profituri mai mari.

Te-ar putea interesa si: