Salariile profesorilor după două creșteri: cât se primește?
Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu sindicaliștii din Educație pe tema majorărilor salariale care urmează să se aplice din 2024. Potrivit acordului încheiat, profesorii vor beneficia de două creșteri salariale, prima de 13% în ianuarie, urmată de o creștere suplimentară de 7% în luna iunie.
Bugetul pentru Educație va fi unul record
Premierul a anunțat că bugetul alocat pentru Educație va fi unul record, reprezentând 4,1% din PIB. Această sumă va fi obținută prin Programul Național de Redresare și Reziliență, la care se vor adăuga investiții în infrastructură. Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat deja 5.300 de contracte în cadrul acestui program.
Ministerul Educației primește 12 miliarde de lei
În cadrul acestei întâlniri, premierul a confirmat că Ministerul Educației va primi un buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Această sumă va fi utilizată pentru majorarea salariilor profesorilor și pentru investiții în infrastructură.
Remunerația profesorilor va crește conform planului de majorare
Marcel Ciolacu a declarat că remunerația profesorilor va crește conform planului de majorare, iar înțelegerea cu sindicatele se va încheia înainte de concediile de vară. Premierul consideră că această ofertă este respectuoasă față de categoria profesorilor, ținând cont de salarizarea redusă pe care aceștia o aveau anterior.
Abordarea performanței în educație
Premierul Ciolacu a subliniat că nu crede în abordările generale și uniforme în sistemul educațional. Există profesori care au obținut rezultate remarcabile, iar alții care au avut rezultate slabe la examenul de titularizare. El consideră că este necesară o abordare individualizată și adaptată la fiecare profesor în parte.
Bugetul pe 2024 a fost proiectat
Premierul a anunțat că bugetul pentru anul 2024 a fost proiectat și va fi supus dezbaterii parlamentului în perioada 18-20 decembrie. Se dorește ca acesta să treacă prin toate etapele legislative până la finalul anului pentru a asigura transparența și predictibilitatea în domeniul educației.