Portretul real al dictatorului rus Lenin - Secretele Istoriei

Portretul real al dictatorului rus Lenin – Secretele Istoriei

author
2 minutes, 38 seconds Read

Portretul real al dictatorului rus Lenin – Secretele Istoriei

Un nou portret al primului dictator al Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin, a fost dezvăluit de scriitorul rus Maxim Gorki. Acest portret descrie personalitatea lui Lenin ca fiind un om cu o voință rară, o încăpățânare fantastică și o încredere orbă în genialitatea propriilor concepții. Lenin nu a avut niciodată îndoieli în privința doctrinei sale și a acționat hotărât și cu energie în realizarea scopurilor sale.

Un conducător adevărat

Lenin a reușit să câștige încrederea oamenilor din Rusia prin faptul că era un conducător autentic. Oamenii nu s-au preocupat de bine sau de rău în momentul acela, ci au văzut în el o voință puternică orientată către un anumit scop. De la început, Lenin a reușit să cucerească și să mobilizeze masele nu prin talentul său oratoric sau prin cultură, ci prin voința și hotărârea sa.

Adversarul lui Lenin

Maxim Gorki nu a fost un admirator al lui Lenin. Fiind dezamăgit de revoluția bolșevică, de cruzimile și de sărăcia maselor, Gorki s-a opus cu violență bolșevismului. Ca adversar al lui Lenin, opiniile lui Gorki despre acesta sunt și mai valoroase. El îl descrie pe Lenin ca fiind un om cu o voință și un geniu monstruos, aproape legendar, care a apărut brusc în istoria Rusiei. Gorki consideră că astfel de oameni pot exista doar în Rusia, ale cărei obiceiuri și istorie evocă mereu Sodoma și Gomora.

Ambiguitatea lui Lenin

Gorki povestește o întâmplare care sugerează că Lenin regreta ororile revoluției. În timpul revoluției, Lenin a mărturisit că muzica îi influențează nervii și îl face să spună prostii și să îmbrățișeze oamenii. El a recunoscut că nu poate fi uman într-un mediu atât de sălbatic și că trebuie să acționeze cu violență, deși el însuși era împotriva violenței. Cu toate acestea, Lenin a tolerat și a justificat mai multe asasinate decât oricare alt dictator.

Dictatorul fanatic

Lenin a fost un dictator fanatic, convins că are o mare misiune istorică de îndeplinit. El a trăit ca un muncitor în timpul foametei care a lovit Rusia în plină revoluție, refuzând orice avantaj personal. Cu o determinare monstruoasă, el a urmărit doar scopul său, fără să ia în considerare consecințele sau drepturile individuale. Lenin a impus propriul său crez oamenilor, izolându-i de realitățile vieții și de propriile lor credințe.

Concluzie

Vladimir Ilici Lenin a fost un dictator cu o voință rară și o încredere absolută în propriile concepții. El a reușit să câștige încrederea maselor prin voința și hotărârea sa. Cu toate acestea, Lenin a fost un conducător controversat, care a tolerat și a justificat ororile revoluției. Portretul lui Lenin, așa cum este zugrăvit de Maxim Gorki, dezvăluie o personalitate complexă și ambivalentă, care a avut un impact semnificativ asupra istoriei Rusiei și a lumii.

Te-ar putea interesa si: