Marele Sfinx din Egipt: Origine supranaturală?

Marele Sfinx din Egipt: Origine supranaturală?

author
2 minutes, 3 seconds Read

Marele Sfinx din Egipt: Origine supranaturală?

Marele Sfinx din Egipt este unul dintre cele mai enigmatice monumente din lume, care a fascinat arheologii de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, cercetările recente aduc o perspectivă nouă asupra originii acestui monument impresionant. Potrivit studiilor recente, procesul de formare al Sfinxului ar putea fi fost mult mai simplu decât s-a crezut inițial. Astfel, se sugerează că forma de bază a statuii ar fi putut fi conturată în mod natural, prin procesul de eroziune.

Contribuția naturii la crearea Marelui Sfinx din Egipt

Potrivit cercetătorului Leif Ristroph de la Universitatea din New York, studiile recente oferă o posibilă explicație pentru originile altor formațiuni asemănătoare Sfinxului din Giza. Experimentele de laborator au demonstrat că formele similare cu Sfinxul pot apărea prin eroziunea cauzată de vânturi puternice. Aceasta deschide calea către o ipoteză interesantă: statuia emblematică a Egiptului ar fi putut fi în primă fază un „yardang” natural, care ulterior a fost transformat într-o creatură mitică cu cap de om și corp de leu. Astfel, sculptorii antici ar fi ales să perfecționeze și să completeze o creație a naturii deja existentă, în loc să o construiască de la zero.

Experimentul de laborator

Pentru a testa această ipoteză, oamenii de știință au realizat unele simulări în laborator. Au construit structuri mici din lut moale și le-au umplut cu un material mai dur. Aceste structuri au fost amplasate într-un mediu special creat pentru a recrea condițiile climatice din Egiptul antic, inclusiv umiditatea și vântul. Cercetătorii au observat cum apa și vântul au modificat forma acestor structuri. Astfel, prin îndepărtarea pământului moale, materialul mai dur a rămas și a dobândit forma unui cap, asemănător capului unui leu. De asemenea, în cadrul testelor de laborator s-a constatat că partea din spate a statuii a fost sculptată de vântul puternic, în timp ce apa a modelat partea de sub cap.

Misterul Sfinxului din Egipt

Indiferent dacă ipoteza cercetătorilor este sau nu adevarată, Sfinxul din Egipt rămâne unul dintre cele mai misterioase monumente din lume. Construit acum aproximativ 4.500 de ani, acesta a fost martorul unor evenimente istorice importante, precum invazia Egiptului antic de către popoarele vecine sau sosirea trupelor lui Napoleon. Cu toate acestea, originea și crearea sa continuă să fascineze și să ridice întrebări, adăugând un mister suplimentar în istoria și cultura Egiptului.

Te-ar putea interesa si: