Deschiderea stației de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala M2: Planuri de circulație și perspective în Sudul Capitalei. FOTO & VIDEO.

Deschiderea stației de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala M2: Planuri de circulație și perspective în Sudul Capitalei. FOTO & VIDEO.

author
7 minutes, 41 seconds Read

Deschiderea stației de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala M2: Planuri de circulație și perspective în Sudul Capitalei

Miercuri, 15 noiembrie, într-o inaugurare cu mare fast, a fost deschisă stația de metrou Tudor Arghezi, cea care prelungește Magistrala M2 până aproape de centura Capitalei. Alături de aceasta a fost deschis și un park & ride dedicat de 350 de locuri, ambele construcții fiind finalizate de Primăria Sectorului 4, în parteneriat cu Metrorex. O parte din bani au venit chiar din fonduri europene.

Introducere

Compania de transport bucureșteană a recepționat lucrarea încă din luna martie acestui an, dar stația a fost dată în folosință de abia astăzi. Totuși, pentru moment, între stațiile Berceni și Tudor Arghezi, metroul va circula, cel puțin în următoarele două luni, în sistem pendulă, pe o singură linie și va veni în stație la interval de 8 minute. Ulterior, după ce sistemul de automatizare va fi finalizat, trenurile vor merge către Pipera la interval de 4 minute.

Mai mult, planul merge acum în direcția extinderii acestei linii de metrou către comuna Berceni și chiar către Jilava, oficialii prezenți explicând că zona de Sud a Bucureștiului va cunoaște o dezvoltare importantă în următorul deceniul. Este prima stație construită de o autoritate locală în România, în parteneriat cu Metrorex, în urma unei investiții de 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile.

Deschiderea stației de metrou Tudor Arghezi a dat tonul dezvoltării zonei de sud a Bucureștiului

Mai bine de o sută de oameni au fost prezenți azi-dimineața pe peronul stației de metrou Tudor Arghezi pentru a asista la inaugurarea stației de metrou, înainte de ora 11:30, atunci când ea a fost deschisă și publicului larg. La eveniment au participat edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, președintele Consiliului Județean Ilfov Hubert Petru Ștefan Thuma și prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.

„Sunt astăzi poate mai emoționat decât oricând. Astăzi marcăm un moment extrem de important în dezvoltarea Bucureștiului. Este o investiție finalizată, extrem de utilă unei comunități extinse, a locuitorilor Sectorului 4 și a unui număr foarte mare de oameni care trăiesc în județul Ilfov. Este un proiect la care au participat foarte mulți oameni, cărora vreau să le mulțumesc”, a spus primarul Daniel Băluță, aducând mulțumiri autorităților statului, printre care Metrorex și CFR, dar și altor instituții „care au participat la acest proiect deosebit”.

Mai mult, edilul spune că linia de metrou va fi extinsă către comuna Berceni și în următoarele săptămâni va fi făcută o licitație și pentru extinderea metroului de la Gara de Nord către Gara Progresul.

„Din acest punct, după 2 ani de chin, avem absolut toate cele necesare pentru a demara extinderea liniei de metrou către comuna Berceni. Recunoaștem că acest oraș are nevoie de dezvoltare majoră. În următoarele săptămâni vom ridica în SICAP, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, Sectorul 5 și Metrorex și proiectul pentru extinderea metroului de la Gara de Nord la Progresul”, a mai adăugat edilul în cadrul conferinței de presă de miercuri.

Primarul le-a cerut oamenilor să folosească stația de metrou și parcarea park&ride ca să își ușureze viața

Primarul le-a cerut oamenilor să folosească stația de metrou și parcarea park&ride ca să își ușureze viața. Acesta a adăugat că în câteva zile autoritatea locală va decide dacă parcarea care a fost dată în folosință în zona noii staţii de metrou va rămâne gratuită o perioadă de timp. În prezent, ea costă 3 lei cost total în intervalul 7 – 19 și alți 3 lei pe oră, și subliniem pe oră, în intervalul orar 19 – 7.

„Este o practică pe care inclusiv lanţurile comerciale o au, aceea de a lăsa oamenii să se acomodeze cu aceste facilităţi, dar, cu certitudine, chiar dacă nu începând de astăzi, într-un viitor apropiat, va exista o taxă pentru această parcare, pentru că toate aceste investiţii şi aceste facilităţi au nevoie, la rândul lor, de mentenanţă”, a mai explicat primarul.

Inițial, metrourile vor circula în sistem pendulă între Berceni și Tudor Arghezi

În cadrul evenimentului Mariana Miclăuș, directorul Metrorex, a spus cum în ultimii 44 ani este pentru prima dată când nu Metrorex construiește o stație de metrou ci o altă autoritate locală ca apoi să o predea companiei și speră că și alte administrații locale vor face acest lucru în perioada următoare. Mai mult, ea a explicat modul în care vor funcționa trenurile de metrou în perioada următoare, până la finalizarea sistemului de automatizare, aflat încă în lucru, chiar dacă construcția stației de metrou a fost finalizată încă din decembrie anul trecut.

„Circulația trenurilor se va realiza în primă fază în sistem pendulă, pe relația Berceni -Tudor Arghezi, având în vedere că sistemul de automatizare nu a fost finalizat în integralitate. Având asigurări că se va finaliza în curând, până la finalul anului. În primă fază, trenurile vor circula la interval de 8 minute între stațiile Breceni – Tudor Arghezi, iar mai departe, până la Pipera, la interval de 4 minute. După finalizarea sistemului de automatizare a circulației se va realiza de la stația Pipera la Stația Tudor Arghezi la interval de 4 minute. Vom monitoriza această circulaţie, astfel încât trenurile care vor sosi în staţia Berceni dinspre Arghezi să se sincronizeze cu cele care vin dinspre staţia de pe relaţia Pipera – Berceni, timpii de aşteptare să fie mininali”, a explicat directoarea Metrorex, Mariana Miclăuş, în timpul conferinței de presă.

Aceasta adăugat că situația se va remedia până la finalul anului.

„Avem asigurări că sistemul de semnalizare şi automatizare a traficului se va finaliza într-o perioadă nu foarte lungă, poate până la sfârşitul anului, astfel încât trenurile să circule, în mod normal, de la Pipera până la Tudor Arghezi”, a completat aceasta.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, a continuat discursul primarului Băluță și a vorbit despre importanța aceste stații de metrou

„Această stație de metrou înseamnă mult mai mult! Pentru locuitorii din zonă, care lucrează în București pot ajunge mai repede la muncă, se întorc mai repede acasă, se traduce în economie de timp. Un abonament de metrou lunar costă 80 de lei, pe când un plin la mașină câteva sute de lei, deci o economie de bani. Dar, avem grijă și de mediu. Dacă alegem să lăsăm mașina acasă, poluăm mai puțin. Urmează să ducem metroul în Ilfov, în comuna Berceni, în Jilava. Orice investiție în infrastructura mare aduce cu sine o dezvoltare economică. Vor veni investiții private, investiții care generează locuri de muncă, investiții care generează taxe și impozite la bugetul de stat. Cred că sudul Bucureștiului, în următorii 10 ani, va cunoaște o dezvoltare pe care, până acum, n-a mai cunoscut-o!”, a declarat Hubert Thuma, care a fost completat în aceeași idee de către Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.

Linia de metrou se va extinde către comuna Berceni

Daniel Băluță a mai vorbit și despre estinderea metroului către comuna Berceni, spunând că studiul de prefezabilitate este gata, iar acum se lucrează la studiul de fezabilitate. În 2025 va fi scoasă la licitație proiectarea și execuția proiectului.

„Studiu de prefezabilitate este gata, sunt stabilite traseele cu consultantul JASPERS, urmează în următoarele săptămâni o dezbatere publică deoarece Planul Urbanistic din Comuna Berceni trebuie să sufere anumite modificări, investiția este calibrată pe un anumit număr de călători, ca să fie eficientă, și s-a stabilit un plan de dezvoltare pentru această zonă. Pe traseul metroului se propune un regim de înălțime P+4, iar acum e P+2″, a spus primarul.

Peron la suprafață, ca și în stația Berceni

Ca și în cazul stației Berceni, peronul stației de metrou Tudor Arghezi se află la parter, în timp ce zonele administrative se află în cele două etaje de deasupra, având cinci zone de acces pietonal, dintre care unul spre zona de park & ride care oferă și un pasaj pietonal subteran pe sub Șoseaua Berceni.

În cadrul stației, accesul călătorilor pe peron este facilitat de șapte scări rulante și tot atâtea lifturi. Sistemul de supraveghere este format din 70 de camere video, există centrale de detecție incendiu, sisteme de alarmă la efracție precum și sisteme de tratare a aerului.

Alături de linia de legătură, noua staţie are o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi, între staţia Berceni, actualul capăt al Magistralei 2, şi Şoseaua de Centură, şi are un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri.

Te-ar putea interesa si: