Avertisment pentru șoferii din România: Echipați-vă de iarnă!

Avertisment pentru șoferii din România: Echipați-vă de iarnă!

author
2 minutes, 44 seconds Read

Avertisment pentru șoferii din România: Echipați-vă de iarnă!

Iarna și-a făcut simțită prezența în mai multe județe din România, iar situația a devenit critică pentru mulți șoferi. Ninsoarea abundentă a dus la blocaje în trafic și la rămânerea unor turiști blocați în pensiuni. În acest context, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis un avertisment pentru toți participanții la trafic.

Multe zone afectate de iarnă grea

Ninsorile abundente au acoperit numeroase zone din țară, în special cele situate la altitudini mari. Un exemplu este stațiunea din Bihor, unde zăpada s-a închegat într-un strat gros, blocând accesul turiștilor la pensiuni. Aceștia au fost nevoiți să aștepte intervenția utilajelor de deszăpezire pentru a putea pleca.

Avertismentul CNAIR pentru șoferi

CNAIR le adresează un avertisment serios șoferilor, cerându-le să circule cu atenție în zonele afectate de ninsoare și să nu pornească la drum dacă mașinile nu sunt echipate corespunzător pentru condițiile de iarnă. Autovehiculele grele trebuie să fie dotate cu lanțuri, pentru a evita accidentele și blocarea drumurilor. De asemenea, CNAIR îndeamnă șoferii să verifice prognoza meteo și atenționările autorităților înainte de a pleca la drum.

Vânt puternic și pagube în mai multe județe

Pe lângă ninsori, România a fost afectată și de vânt puternic în mai multe județe. Copaci, acoperișuri, tencuială și panouri publicitare au fost distruse de rafalele puternice. În Bihor, ninsoarea a fost deosebit de serioasă, cu un strat de zăpadă de până la 40 de centimetri. Turiștii cazați în stațiunea Padiș au fost izolați de restul lumii, până când utilajele de deszăpezire au intervenit pentru a-i elibera.

Mașini îngropate în troiene

Situația nu a fost mai bună nici în alte stațiuni din județul Harghita, precum Mădăraș, Pasul Bucin sau Harghita-Băi. Turiștii au fost nevoiți să-și dezgroape mașinile din zăpadă pentru a putea părăsi zonele afectate. În apropiere de localitatea Praid, un copac doborât de vânt a căzut peste o mașină în mers, rănind doi pasageri.

Așteptări pentru sezonul de schi

Cu toate dificultățile întâmpinate, cabanierii de pe crestele montane se bucură de stratul gros de zăpadă, care le oferă speranța că sezonul de schi va începe devreme în acest an. Ninsorile continuă în zone precum Cavnic și Borșa, din Maramureș, dar și pe Muntele Mic.

Pagube și la șes

Vântul puternic a creat probleme și la nivelul zonelor joase. În orașul Făgăraș, județul Brașov, acoperișul unui bloc s-a prăbușit peste două mașini parcate, deteriorându-le. În Constanța, mai mulți copaci au fost smulși din pământ de vântul puternic.

Aceste fenomene meteorologice au pus în evidență importanța pregătirii adecvate pentru condițiile de iarnă și nevoia de prudență în trafic. Autoritățile recomandă tuturor șoferilor să-și echipați corespunzător mașinile și să evite deplasările în zonele afectate de condiții meteorologice extreme.

Te-ar putea interesa si: