Top 10 schimbări esențiale în legea pensiilor

Top 10 schimbări esențiale în legea pensiilor

author
2 minutes, 53 seconds Read

Top 10 schimbări esențiale în legea pensiilor

Deputații au adoptat luni, în ședință de plen, legea pensiilor după ce Comisia de Muncă a dat raport favorabil proiectului propus de Guvern, dar cu amendamente admise de la PSD şi PNL. Iată care sunt cele mai importante schimbări din legea pensiilor, așa cum va intra în vigoare după promulgare.

Actul normativ – recalcularea pensiilor

Actul normativ prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după o nouă formulă. Acesta a fost dezbătut de Senat săptămâna trecută și a fost adoptat în Camera Deputaților.

Cele mai importante 10 schimbări în legea pensiilor

1. Indexarea cu 13,8%

Toate pensiile vor fi indexate cu 13,8% începând cu data de 1 ianuarie 2024.

2. Nouă formulă de calcul

Formula de calcul a pensiilor se schimbă. Aceasta va fi determinată de valoarea punctului de referință (VPR) înmulțit cu numărul total de puncte. Valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei conform noii legi a pensiilor. Numărul total de puncte va fi calculat în funcție de punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele perioade asimilate și necontributive.

3. Punctele de stabilitate

Se vor acorda puncte de stabilitate pentru a încuraja oamenii să rămână mai mult timp la muncă. Aceste puncte vor fi acordate în funcție de numărul de ani petrecuți în muncă după o anumită formulă.

4. Determinarea anului de pensionare

Legea prevede tabele cu anii și vârsta de pensionare în funcție de stagiul minim contributiv de cotizare.

5. Pensionarea pentru condiții speciale de muncă

Angajații care au lucrat în condiții speciale vor putea ieși la pensie cu 7 ani mai devreme. Această prevedere se aplică doar pentru cei care au lucrat în anumite domenii și au fost expuși la factori de risc profesional pe durata întregii perioade de muncă.

6. Reduceri pentru mame

Mamele care au născut mai mulți copii vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, iar reducerea maximă poate ajunge până la 3 ani și 6 luni.

7. Egalizarea vârstei de pensionare

Începând cu anul 2030, femeile vor munci cu 3 ani în plus și vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, aceeași vârstă la care vor ieși și bărbații. În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani.

8. Eliminarea pensiei anticipate fără penalizări

Pensia anticipată va fi acordată persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv. Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

9. Creșterea pensiilor

Creșterea medie a pensiei va fi de 40%. Aceasta va beneficia în special pensionarii care au muncit mai mult de 25 de ani.

10. Dezavantajele pentru cei care au muncit în condiții grele

Cei care au lucrat în condiții grele, cum ar fi minerii, vor fi dezavantajați la pensie. Aceștia nu vor obține punctele de stabilitate și vor avea mai puține puncte de referință în total.

Acestea sunt cele mai importante schimbări din noua lege a pensiilor. Aceasta va intra în vigoare după promulgare și va avea un impact semnificativ asupra sistemului de pensii din România.

Te-ar putea interesa si: