DNA a efectuat o percheziție la ANAF București. Dosarele de evaziune fiscală ar fi fost eliminate
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat o percheziție la sediul Direcției Antifraudă Fiscală din București. Potrivit informațiilor, există suspiciuni că doi angajați ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi luat mită pentru a închide ochii la neregulile descoperite în dosarele de evaziune fiscală.
Agenți ANAF suspectați că ar fi luat mită zeci de mii de euro
Potrivit anchetatorilor DNA, cei doi inspectori ANAF sunt suspectați că au primit mită din partea administratorilor unor societăți comerciale pentru a închide controalele favorabil acestora, chiar dacă existau dovezi că aceștia au fraudat bugetul de stat. Surse judiciare au dezvăluit că, în schimbul unor sume de bani, inspectorii ANAF ar fi acoperit prejudiciul cauzat de aceste societăți.
Percheziții la sediul Direcției Antifraudă și la domiciliile suspecților
DNA a efectuat percheziții atât la sediul Direcției Antifraudă Fiscală, cât și la sediile firmelor implicate în acest caz, precum și la domiciliile celor doi angajați ANAF. Procurorii bănuiesc că aceștia ar fi primit șpagă în valoare de zeci de mii de euro. Cei doi funcționari sunt suspectați de fals și complicitate la evaziune fiscală.
Inspectorii ANAF ștergeau cu buretele cazurile de evaziune
Pe lângă cei doi angajați ai ANAF, DNA anchetează și un cetățean italian pentru evaziune fiscală. Conform informațiilor, unul dintre agenții ANAF ar fi primit 10.000 de euro mită pentru a ajuta o femeie să-și obțină diploma de bacalaureat.
Preluarea investigațiilor de către Direcția Antifraudă Fiscală
Direcția Antifraudă Fiscală este responsabilă de activitățile de inspecție fiscală la nivel național, cu scopul de a identifica și combate frauda fiscală. Aceasta colaborează cu alte instituții abilitate pentru realizarea sarcinilor ANAF în domeniu, conform Hotnews.
Fostul vicepreședinte ANAF, Șerban Pop, scapă de acuzații
Într-un alt caz, Curtea Supremă (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal pentru fostul vicepreședinte ANAF, Șerban Pop, pe fondul prescrierii faptelor. Acesta este obligat să plătească o sumă de 2,5 milioane de euro, reprezentând suma de mită reținută în cazul său. Procurorii DNA îl acuzaseră pe Șerban Pop că, în perioada 31 ianuarie-23 decembrie 2008, a cerut 5 milioane de euro mită de la un om de afaceri, primind banii în patru rate prin intermediul unor companii offshore controlate prin interpuși.