Centrul European de Instruire F-16 deschis la Baza 86 Aeriană Feteşti. Piloții ucraineni sosesc în România | VIDEO

Centrul European de Instruire F-16 deschis la Baza 86 Aeriană Feteşti. Piloții ucraineni sosesc în România | VIDEO

author
1 minute, 48 seconds Read

Centrul European de Instruire F-16 deschis la Baza 86 Aeriană Feteşti. Piloții ucraineni sosesc în România | VIDEO

În data de 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 a fost inaugurat la Baza 86 Aeriană din Feteşti. Potrivit Ministerului Apărării, acesta va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilităţii dintre aliaţi. La ceremonie au participat reprezentanți ai ministerului, guvernului olandez și companiei Lockheed Martin.

A fost inaugurat Centrul European de Instruire F-16 la Baza 86 Aeriană de la Feteşti

Ministerul Apărării anunțase că inaugurarea Centrului European de Instruire F-16 va avea loc la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti. Acest centru va fi un hub internaţional pentru pregătirea piloţilor de aeronave F-16 și va contribui la creșterea interoperabilităţii dintre aliați. De asemenea, acesta va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune și la întărirea capacităţii Alianței Nord-Atlantice în fața provocărilor din regiunea Mării Negre și Europa de Est.

Acordul de colaborare

Prin acest acord de colaborare, Ministerul Apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța. Primele cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Feteşti săptămâna trecută.

Centrul European de Instruire F-16 va accelera procesul de formare a piloților români, având în vedere că Armata României urmează să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia. În contextul geopolitic actual și poziției strategice a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO. România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație, nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina.

Te-ar putea interesa si: