Câte persoane au locuit Pământul până acum?

Câte persoane au locuit Pământul până acum?

author
2 minutes, 24 seconds Read

Câte persoane au locuit Pământul până acum?

În prezent există aproximativ 8 miliarde de oameni în lume, dar v-ați întrebat vreodată câți oameni au trăit pe Pământ până acum? Există unii care spun că planeta este atât de plină încât numărul celor vii îl depășește pe cel al morților, dar chiar așa să fie?

Câți oameni au trăit până acum pe Terra

Odată cu industrializarea, îmbunătățirea tehnicilor agricole, progresele medicale și o serie de alți factori, populația lumii a început să crească exponențial. În 1900 erau în jur de 1,6 miliarde de oameni, iar astăzi acest număr a crescut de peste 5 ori.

Deși s-au făcut recensăminte încă din antichitate, abia în anii 1800 acestea au devenit relevante pentru populația globală. Problema este perioada lungă de dinainte, care a început acum 60 de mii de ani, atunci când oamenii moderni au părăsit Africa. Altfel spus, sunt zeci de mii de ani în care nu există nicio consemnare istorică. Mai mult, oamenii din preistorie nu aveau sisteme de scriere.

Metoda cercetătorilor pentru estimarea numărului total de oameni care au trăit

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii de la Population Reference Bureau (PRB), au o abordare eficientă ce constă în analiza datelor privind speranța de viață și numărul de nașteri vii, luând în considerare diferite perioade și regiuni. Această metodă oferă o cale de estimare a numărului total de oameni care au trăit până acum pe Pământ.

În vremurile străvechi se nășteau mulți copii, dar trăiau puțini

În epoca fierului (din 1.200 î.Hr. până în jurul anului 100 d.Hr.), speranța medie de viață în Franța era de doar 10 – 12 ani. În aceste circumstanțe, pentru ca specia umană să supraviețuiască, rata natalității ar fi trebuit să atingă aproximativ 80 de nou-născuți la 1.000 de locuitori.

Pentru a înțelege proporțiile, este important să menționăm că o rată mare a natalității în zilele noastre se situează în jurul valorii de 35 până la 45 de nou-născuți la 1.000 de locuitori și este întâlnită doar în câteva țări din Africa.

Estimarea numărului total de oameni care au trăit până acum

Astfel, conform analizei cercetătorilor, se estimează că aproximativ 117 miliarde de oameni au trăit pe Pământ începând cu 190.000 î.e.n., mult mai mulți decât cei 8 miliarde de astăzi.

Concluzie

Deși populația actuală a Terrei pare mare, este doar o picătură în vastul ocean al existenței umanității. Altfel spus, cei vii nu îi depășesc numeric pe cei morți, așa cum sugerează un mit.

Te-ar putea interesa si: