Pumnalul lui Tutankhamon: Cel mai mare mister al antichității, rezolvat!

Pumnalul lui Tutankhamon: Cel mai mare mister al antichității, rezolvat!

author
2 minutes, 2 seconds Read

Pumnalul lui Tutankhamon: Cel mai mare mister al antichității, rezolvat!

Descoperirea mormântului lui Tutankhamon în 1922 a captivat întreaga lume. A fost prima dată când arheologii au găsit atât de multe comori într-un singur loc. Cu toate acestea, nu toate obiectele au fost înțelese, descoperindu-se ceva ce nu ar fi trebuit să existe.

Obiectul misterios din mormântul lui Tutankhamon

Acest obiect este un pumnal cu lamă de fier și mâner de aur. Însă a apărut o problemă, în sensul că vechii egipteni din timpul domniei lui Tutankhamon nu aveau cunoștințe despre prelucrarea minereului de fier. Prin urmare, din punct de vedere practic, o astfel de armă nu ar fi trebuit să existe.

Epoca fierului, perioada în care oamenii din Europa, Asia și Africa au început să producă în masă unelte prin procesul de topire a minereurilor feroase

Potrivit experților, epoca fierului a început în jurul anului 1200 î.Hr., la aproximativ 150 de ani după moartea tânărului faraon. Prin urmare, oamenii de știință s-au întrebat cum a fost făcut pumnalul lui Tutankhamon și de către cine.

Descoperirea secretului

Acest mister nu a putut fi rezolvat așa ușor. Abia în 2016, cercetătorii au primit primul indiciu. Metalul din care era făcut pumnalul conținea aproape 11% nichel și urme de cobalt. Asta însemna un singur lucru: minereul nu provenea din mină, ci a fost găsit pe scoarța terestră ca urmare a căderii unui meteorit.

Analiza chimică a contribuit la dezvăluirea secretului

S-a descoperit că petele negre de pe pumnal erau făcute dintr-un material rar numit sulfat de fier, iar acest material avea foarte puțin sulf. Asta înseamnă că metalul din care era făcut pumnalul a fost expus la o temperatură mai mică decât se credea inițial. Este oarecum de înțeles, deoarece anticii nu aveau tehnologiile de încălzire a metalelor folosite astăzi.

Cum a ajuns pumnalul cu mâner de aur în posesia lui Tutankhamon

Cercetătorii au emis ipoteza că pumnalul lui Tutankhamon a fost făcut de un meșter din regatul Mitanni. Ei deja cunoșteau această tehnologie avansată pentru acele vremuri. Dacă ipoteza este adevărată, pumnalul ar putea fi fost un cadou de nuntă de la Regele Mitanni pentru Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankhamon. Scrierile antice chiar menționează că acest rege a adus cadouri deosebite în Egipt.

Te-ar putea interesa si: