Cât de periculoși sunt gândacii de bucătărie? Ce boli pot să transmită?

2 minutes, 50 seconds Read

Gândacii de bucătărie provoacă repulsie și dezgust în majoritatea oamenilor. Cât sunt de periculoși, însă? Aduc boli sau ne pot afecta sănătatea în alt mod? Este obligatoriu să apelezi la o firmă DDD în momentul în care îi vezi în casă?

Aceste mici insecte se hrănesc cu o varietate de substanțe organice, inclusiv resturi alimentare, gunoi, hârtie, și chiar excremente. În periplul lor prin locuință, pot contamina alimentele, suprafețele de lucru și ustensilele de bucătărie cu bacterii, virusuri și paraziți pe care îi transportă pe corpul lor și în excremente. Deși ei, în sine, nu sunt periculoși, faptul că transportă toate aceste microorganisme poate fi extrem de periculos.

Bolile transmise de gândacii de bucătărie

Deși nu sunt considerați vectori principali ai unor boli specifice, gândacii de bucătărie pot contribui la răspândirea unei game variate de afecțiuni, printre care:

  • Salmoneloza.Această infecție bacteriană se manifestă prin diaree, febră, crampe abdominale și vărsături. Gândacii pot contamina alimentele cu bacteria Salmonella, în special carnea crudă, ouăle și produsele lactate.
  • Gastroenterita. Gândacii pot transporta bacterii care cauzează gastroenterită, o inflamație a stomacului și a intestinelor, cu simptome precum diaree, vărsături, crampe abdominale și febră.
  • Dizenteria. Această infecție intestinală se manifestă prin diaree severă, adesea cu sânge și mucus, febră, crampe abdominale și deshidratare. Gândacii pot contribui la răspândirea bacteriilor Shigella, care cauzează dizenteria.
  • Febra tifoidă. Această boală infecțioasă gravă este cauzată de bacteria Salmonella typhi și se manifestă prin febră mare, dureri de cap, dureri abdominale, constipație sau diaree. Gândacii pot contamina apa și alimentele cu această bacterie.
  • Holera. Această infecție intestinală acută este cauzată de bacteria Vibrio cholerae și se manifestă prin diaree apoasă severă, vărsături, crampe musculare și deshidratare. Gândacii pot contribui la răspândirea bacteriei prin contaminarea apei și a alimentelor.
  • Astmul. Alergenii din excrementele, saliva și corpul gândacilor pot declanșa crize de astm la persoanele sensibile. Expunerea la acești alergeni poate agrava simptomele astmului, în special la copii.
  • Alergii. Contactul cu gândacii sau cu excrementele lor poate provoca reacții alergice la unele persoane, cum ar fi erupții cutanate, mâncărimi, strănut și congestie nazală.

Chiar dacă nu poți elimina complet riscul de a avea gândaci de bucătărie, poți lua o serie de măsuri pentru a-l reduce și pentru a minimiza impactul lor asupra sănătății tale. În primul rând, este bine să menții o igienă riguroasă în baie și în bucătărie.

În al doilea rând, este recomandat să blochezi orice crăpătură prin care ar putea intra micile vietăți iar în al treilea rând, dacă ai descoperit deja de ceva vreme că acestea sunt prezente în casa ta, ar fi bine să apelezi la o firmă profesionistă. Există numeroase firme dezinsecție București, însă una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai la îndemână sunt cei de la servicii-dezinsecție.ro

Deși par inofensivi, gândacii pot aduce probleme mari. Tocmai de aceea, cea mai bună decizie pe care o poți lua este de a scăpa de ei.

Te-ar putea interesa si: