Tot ce trebuie sa stim despre spondilolistezis si metode de tratament non-invazive 

4 minutes, 47 seconds Read

Spondilolistezisul este o afectiune spinala complexa, care implica alunecarea unei vertebre inainte fata de vertebra inferioara. Aceasta conditie, adesea o continuare a spondilolizei, poate cauza dureri semnificative si probleme de mobilitate. Bio Ortoclinic, o clinica de top specializata in tratamente ortopedice, ofera solutii non-invazive eficiente pentru gestionarea acestei afectiuni. In acest articol, vom explora in detaliu ce este spondilolistezisul, cum se manifesta si care sunt cele mai eficiente metode de tratament disponibile la Bio Ortoclinic.

Ce este spondilolistezisul?

Spondilolistezisul este o afectiune spinala in care una dintre vertebre aluneca inainte fata de vertebra aflata dedesubt. Spondilolistezisul este o continuare a spondilolizei, care reprezinta o fractura sau fisura in arcul unei vertebre, de obicei in zona lombara inferioara a coloanei vertebrale. Spondilolistezisul poate avea diverse cauze, inclusiv uzura articulatiilor vertebrale odata cu inaintarea in varsta, ceea ce permite vertebrei sa alunece din pozitia sa normala. Alte cauze pot include traumatisme sau predispozitii genetice care slabesc structura vertebrala, conducand la instabilitate si alunecare.

Aceasta afectiune este frecvent intalnita la sportivi care practica sporturi ce implica extensii repetate ale coloanei vertebrale, cum ar fi gimnastica sau fotbalul. In functie de gradul de alunecare si de impactul asupra structurilor nervoase, simptomele pot varia de la dureri lombare usoare pana la dureri severe, disfunctii motorii si senzoriale.

Clasificarea spondilolistezisului

Spondilolistezisul este clasificat in functie de gradul de alunecare a vertebrei, masurat in procente fata de suprafata vertebrala inferioara:

– Gradul I: Alunecare mai mica de 25%. Acest grad este de obicei asociat cu simptome minime si poate fi tratat eficient prin metode conservatoare.

– Gradul II: Alunecare intre 25% si 50%. La acest nivel, simptomele pot deveni mai evidente, incluzand dureri lombare si rigiditate.

– Gradul III: Alunecare intre 50% si 75%. Simptomele devin mai severe, incluzand dureri intense si potentiale probleme neurologice.

– Gradul IV: Alunecare intre 75% si 100%. Acesta este un grad sever de spondilolistezis, care necesita adesea interventie medicala pentru a preveni deteriorarea permanenta.

– Gradul V: Alunecare peste 100%, cunoscuta sub denumirea de spondiloptoza. Aceasta este o afectiune extrem de severa si rara, unde vertebra aluneca complet de pe vertebra inferioara, necesitand de obicei tratament chirurgical urgent pentru a preveni complicatiile grave.

Simptome si diagnostic

Simptomele spondilolistezisului variaza in functie de gravitatea afectiunii si pot include dureri lombare persistente, rigiditate in zona spatelui, dificultati in mers si in mentinerea echilibrului. In cazuri mai severe, pacientii pot experimenta dureri radiante care se extind pe fese si picioare, asociate adesea cu parestezii (senzatii de furnicaturi sau amorteli) si slabiciune musculara. Aceste simptome sunt de obicei agravate de activitati care implica extensia coloanei vertebrale, cum ar fi statul in picioare sau mersul pe distante lungi.

Diagnosticul spondilolistezisului se bazeaza pe o evaluare clinica detaliata care include un examen fizic pentru a determina gradul de mobilitate si durere al pacientului, precum si teste neurologice pentru a evalua functia nervoasa. Metodele imagistice sunt esentiale pentru confirmarea diagnosticului si evaluarea gradului de alunecare vertebrala. Radiografiile sunt utilizate pentru a vizualiza pozitia vertebrelor, in timp ce imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si tomografia computerizata (CT) ofera imagini mai detaliate ale tesuturilor moi si ale structurilor nervoase, permitand medicilor sa identifice compresiile nervoase si alte anomalii.

Tratament non-invaziv la Bio Ortoclinic

Bio Ortoclinic ofera o gama larga de tratamente non-invazive pentru spondilolistezis, personalizate in functie de nevoile individuale ale pacientilor. Aceste metode sunt concepute pentru a reduce durerea, a imbunatati functia spinala si a preveni progresia afectiunii fara a recurge la interventii chirurgicale.

1. Mobilizare vertebrala: Aceasta tehnica implica manipularea manuala a vertebrelor pentru a ameliora durerea si a imbunatati mobilitatea. Prin realinierea vertebrelor, se reduce presiunea asupra structurilor nervoase si se imbunatateste fluxul sanguin.

2. Decompresie vertebrala: Utilizarea elongatiei vertebrale pentru a reduce presiunea asupra nervilor si vertebrelor afectate. Aceasta tehnica non-invaziva ajuta la intinderea coloanei vertebrale si la ameliorarea durerii.

3. Fizioterapie: Programe personalizate de exercitii care ajuta la intarirea musculaturii spatelui si la imbunatatirea flexibilitatii. Fizioterapia poate include exercitii de stabilizare a trunchiului, intinderi si tehnici de relaxare musculara.

4. Kinetoterapie: Exercitii terapeutice specifice pentru corectarea posturii si ameliorarea simptomelor. Kinetoterapia se concentreaza pe restabilirea functiei normale a coloanei vertebrale si pe prevenirea recurentei simptomelor.

5. Terapia ShockWave: Utilizarea undelor de soc pentru a stimula vindecarea tesuturilor afectate si a reduce inflamatia. Aceasta terapie ajuta la regenerarea tesuturilor si la ameliorarea durerii cronice.

6. Tecar terapia: O forma de terapie prin radiofrecventa care accelereaza vindecarea tesuturilor si reduce durerea. Tecar terapia imbunatateste circulatia sanguina si stimuleaza regenerarea celulara.

7. Sistemul David: Dispozitive specializate pentru exercitii controlate care imbunatatesc functia coloanei vertebrale. Aceste aparate sunt concepute pentru a oferi rezistenta progresiva si pentru a monitoriza performanta pacientului in timpul exercitiilor, asigurand o reabilitare eficienta si sigura.

Prin abordarea complexa si personalizata oferita de Bio Ortoclinic, pacientii pot beneficia de o ameliorare semnificativa a simptomelor si de o imbunatatire a calitatii vietii, evitand in acelasi timp complicatiile asociate cu tratamentele chirurgicale.

Avantajele tratamentului non-invaziv

Tratamentul non-invaziv pentru spondilolistezis la Bio Ortoclinic ofera numeroase avantaje:

– Minim de riscuri: Fara interventii chirurgicale, riscurile asociate cu anestezia si complicatiile postoperatorii sunt eliminate.

– Recuperare rapida: Pacientii pot reveni mai rapid la activitatile lor zilnice comparativ cu recuperarea postchirurgicala.

– Personalizare: Tratamentul este adaptat fiecarui pacient in functie de nevoile si conditia sa specifica.

Importanta diagnosticarii timpurii si a tratamentului

Diagnosticarea timpurie a spondilolistezisului este esentiala pentru prevenirea progresiei afectiunii si pentru evitarea complicatiilor severe. Tratamentul adecvat, chiar si non-invaziv, poate reduce semnificativ simptomele si poate imbunatati calitatea vietii pacientului.

Spondilolistezisul este o afectiune spinala serioasa, dar cu diagnosticarea si tratamentul adecvat, simptomele pot fi gestionate eficient. La Bio Ortoclinic, pacientii beneficiaza de cele mai moderne si eficiente tratamente non-invazive, asigurand o recuperare optima si o calitate a vietii imbunatatita. Daca suferiti de simptome care ar putea indica spondilolistezis, este important sa consultati un specialist pentru a primi diagnosticul si tratamentul potrivit. 

Te-ar putea interesa si: