Utilizarea corectă și realistă a unei linii de credit te ajută să gestionezi eficient bugetul personal, pe termen lung. Află cum să folosești inteligent această facilitate, pentru a te bucura de flexibilitate financiară și a evita datoriile:
Înțelege cum funcționează linia de credit
Linia de credit este un instrument financiar care permite accesul la fonduri până la o limită prestabilită, în mod similar cu funcționarea unui card de credit. Reține că dobânda se calculează doar pentru sumele utilizate, nu pentru întreaga sumă disponibilă. Astfel, te bucuri de o flexibilitate crescută, în comparație cu alte forme de împrumut.
Spre deosebire de un credit standard sau o ipotecă, unde suma împrumutată este stabilită la început și trebuie rambursată în totalitate, linia de credit permite accesul la fonduri după cum este necesar. În plus, suma rambursată poate fi mai mare decât minimul necesar, fără a atrage penalități. Pentru a accesa o linie de credit, este necesară aplicarea la o instituție financiară. Aceasta va evalua istoricul de credit, venitul, datoriile și alte detalii financiare ale solicitantului pentru a determina eligibilitatea și limita de credit.
Studiază costurile implicate
Acestea pot include taxe pentru deschiderea unei linii de credit, taxe de administrare, ratele dobânzii și sancțiuni pentru întârzierea plăților. Potrivit datelor oferite de Banca Națională a României, costurile pentru deschiderea unei linii de credit pot varia în funcție de instituția bancară și de tipul de credit oferit, fiind esențială compararea ofertelor.
Un alt aspect important este impactul dobânzilor asupra costului total al creditului. Dobânda poate fi fixă sau variabilă. În cazul unei dobânzi fixe, procentul de dobândă va fi același pe toată perioada de credit. În cazul unei dobânzi variabile, procentul de dobândă poate varia în funcție de condițiile de pe piață. De exemplu, dacă dobânda este variabilă, o creștere a ratei dobânzii de referință a Băncii Centrale poate duce la o creștere a costului total al creditului.
Ce tipuri de creditare ai la dispoziție?
Poți accesa o linie de credit personală, un împrumut revolving care oferă acces continuu la fonduri, similar cu un descoperit de cont, dar separat de contul curent. Îți oferă flexibilitate în retragerea și rambursarea fondurilor și dobândă plătită doar pentru suma utilizată. Atenție, vei avea rate ale dobânzii mai mari față de împrumuturile tradiționale și trebuie să urmezi o disciplină financiară strictă.
Ia în considerare și cardurile de cumpărături în rate fără dobândă*, instrumente de plată utile și eficiente. Sunt carduri de credit care permit achiziții cu plata eșalonată în rate cu dobândă zero*, în anumite condiții.Studiază ofertele disponibile și alege-o pe cea potrivită ție. Află ce este cardul de cumpărături CardAvantaj, emis de Credit Europe Bank și evaluează beneficiile pe care ți le oferă, în peste 9500 de magazine fizice și online.
Pentru a beneficia de rate fără dobândă*, trebuie să rambursezi sumele datorate, conform planului stabilit. Nerespectarea termenelor poate duce la aplicarea dobânzilor standard ale cardului de credit. CardAvantaj îți oferă o perioadă de grație de până la 45 de zile, în care nu se percepe dobândă pentru tranzacțiile comerciale. În plus, beneficiezi de o perioadă de creditare nelimitată, dacă rambursezi lunar suma minimă de plată. Alege inteligent și utilizează responsabil instrumentele financiare, pentru a beneficia de avantajele creditării!
*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank N.V. Amsterdam Sucursala București şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.